Het is maar goed dat ik geen klompen draag want ze zouden om de haverklap breken. Zo is daar ineens Maggi roerbak-carbonara. Met champignons en lente-ui, ook dat nog. Zelf toe te voegen uiteraard, want zo zijn zakjesfabrikanten. Toch is enige compassie op z’n plaats. De voedingsindustrie heeft het namelijk moeilijk nu steeds meer mensen de onzinmixpoeders links laten liggen. Processed foods zijn passé. Consumenten hebben liever vers, lokaal, duurzaam en gezond. Complete ‘zonder pakjes en zakjes’-groepen zijn actief op Facebook (zoals deze en deze) en mijn eigen antipakjeskookboek was vast niet toevallig het op twee na best verkochte kookboek van 2016.
Maar kijk, de industrie heeft nieuwe bondgenoten gevonden. Tal van bloggers en vloggers willen in ruil voor een paar centen best aardappelpuree uit een zakje promoten. Of margarine of oviebollen of genoemd wokgedrocht. Een recept erbij? Tuurlijk. Voeg aan het carbonarapakje ook nog spek, ei, Parmezaanse kaas en broccoli toe en je krijgt (‘HELL YEAH!’) pardoes een ‘VET HEERLIJK’ gerecht. Je zou toch zeggen: waar heb je dan nog dat pakje voor nodig? Tja. Zo blijft mijn noeste zendingswerk natuurlijk dweilen met de kraan open. Waarom maken alle zichzelf respecterende eetschrijvers (m/v, online/offline) niet gewoon gezamenlijk een vuist tegen de onzindictatuur van fabrikanten? Consumenten willen immers beter eten in plaats van nog meer geleuter.
Nog zoiets, een lezeres attendeerde me op Honig ‘Basis voor Aardappel-Groente Roast’.
Uit een pakje: Honig Basis voor Aardappel-Groente Roast
Glucosestroop, palmvet, weipoeder, zout, kruiden (knoflook, peterselie, bieslook, salie, dille, tijm), rijstebloem, ui, melkpoeder, suiker, paprikapoeder, aroma.
Zelf toevoegen: 200 g voorgekookte aardappelen, 3 middelgrote uien, 3 middelgrote paprika’s, 200 g wortel, 3 eetl olijfolie.
Pakjesproducenten mogen graag problemen creëren die er helemaal niet zijn, zodat ze vervolgens zelf de glorieuze oplossing uit de hoge hoed kunnen toveren. Dus je koopt voor € 1,39 een pakje (‘De basis voor iets goeds!’, lees: hoofdbestanddeel suiker), schaft eveneens aardappelen, uien, paprika’s, wortel en olijfolie aan, mikt de hele boel een half uur in de oven en klaar is Kees. Nondeju zeg.
Maar ja, lieve mensen, boze burgers zijn er al genoeg. Laten we liever samen schaterlachen om alle gekkigheid die ze ons proberen aan te smeren. Dan gooien we vervolgens lekker zelf wat in de oven. Geheel op eigen kracht.
Nodig voor 4 personen:
500 g pompoen
500 g bloemkoolroosjes
400 g aardappelen
250 g kerstomaatjes
4 venkelworsten (of lekkere saucijzen) (vegetarisch? zie tip onderaan)
2 knoflooktenen
1 eetl venkelzaad
½ eetl pimentón (niet-pittig, gerookt paprikapoeder)
zout & peper uit de molen
scheut olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de pompoen in flinke dobbelstenen, de bloemkool in roosjes. Boen de aardappelen schoon onder de kraan, snij in dunne partjes. Nee, schillen of voorkoken hoeft niet. Doe alles op een met bakpapier beklede bakplaat of in een grote braadslee. Als het spul maar de ruimte heeft. Knijp de knoflook erboven uit. Bestrooi met venkelzaad, paprikapoeder, zout en peper. Giet er een ferme scheut olijfolie over en hussel alles goed door elkaar. Schuif in de oven. Haal intussen het vel van de worsten en rol tot balletjes. Schep die na 20 minuten door de groente. Strooi de tomaatjes erover. Bak nog eens 15 minuten tot alles gaar is met hier en daar een lekker geblakerd randje.
TIPS:
• Vega? Vervang de worst door 200 g verkruimelde feta. Champignons kunnen er ook bij.
• Extra lekker met kruidenyoghurt: Turkse yoghurt mengen met knoflook, zout, peper en fijngehakte peterselie/koriander/munt.
• Geen venkelzaad of pimentón in huis? Tijm en/of rozemarijn doen het ook altijd goed.