Ik ben nooit zo gecharmeerd van onvertaalde Engelse boektitels – spreek je moerstaal potjandorie – maar het kookboek Empty the Fridge is vernoemd naar het gelijknamige Belgische blog, dus dan is het onvermijdelijk natuurlijk. Geen echt kliekjesboek (zoals dit of dit) al staat het woord ‘restjes’ wel prominent op de cover, maar eerder een boek dat je leert hoe je gewoon kookt met wat je in huis hebt. Feitelijk is dat zoals elke ervaren thuiskok dagelijks werkt, je weet wel, die mensen die nooit recepten of kookboeken gebruiken, maar die gewoon zelf aan de slag gaan. Jazeker, die zijn er volop. Maar veel anderen hebben dat juist helemaal niet in de vingers, die kunnen best wat hulp gebruiken. Voor die mensen is dit boek van foodblogger Jennifer Schleber bedoeld.
Niet dat het nu zo’n spectaculair boek is, integendeel, het is juist heel doodgewoon. Geen uitzonderlijk verrassende recepten, geen smaakcombinaties waar je zelf nooit aan gedacht had, geen ingewikkelde haute cuisine-perikelen en gelukkig ook niet specifiek healthy of slank met de tegenwoordig onvermijdelijke quinoa-boerenkooltoestanden. Nee, het gaat gewoon over de dagelijkse maaltijd, inclusief heel veel praktische tips. Wat kun je allemaal invriezen, al dan niet in ijsblokbakjes, hoe zorg je dat je alle potjes tot de laatste snik leegmaakt, wat zijn er voor pesto- en smoothiemogelijkheden, et cetera, et cetera.
Met als bonus dat fijne Vlaams in de vorm van bokalen (in plaats van glazen potten) en de microgolf. En dan ook nog eens mooi vormgegeven, met dito illustraties, ook allemaal van de auteur zelf. Plus ten slotte een leuk idee: hou eens een Empty the Fridge-diner met vrienden: iedereen brengt mee wat hij of zij nog in de koelkast heeft liggen om vervolgens daarmee samen te gaan koken. Nee, boodschappen doen is niet toegestaan, al is het wel handig als de gastheer (m/v) een beetje een fatsoenlijk gevulde voorraadkast heeft met basisingrediënten. Maar dat zou iedereen sowieso moeten hebben. En ja, het boek bevat daartoe ook een lijst.
Enige echte minpunt: de paginaverwijzingen kloppen voor geen meter, niet die van de inhoudsopgave voorin, niet die van de register achterin, en ook al niet onderling tussen de recepten zelf, dus je zoekt je een ongeluk naar specifieke gerechten. Maar verder een fris en handig boek voor onervaren thuiskoks. En je gooit ook meteen nooit meer wat weg. Lang leve de planeet en de portemonnee (al klinkt dat laatste dan wel weer heel Hollands natuurlijk).
Morgen een recept uit het boek.
Jennifer Schleber, Empty the fridge, uitgeverij Van Halewyck, ISBN 9789461316141, € 19,99