Beter goed gejat dan slecht bedacht, moeten ze bij Queens Vis gedacht hebben. Is ‘viscuisine’ intussen een nationaal begrip? Dan doen wij ook zoiets en noemen het ‘ovenvis’. De visopleukfabrikant biedt volgens de website ‘voor iedere visliefhebber wat wils. Zoveel smaken, zoveel keus.” Dat valt tegen: Queens doet vooral in tilapia en pangasius, de twee minst vissige vissoorten je kunt verzinnen. Dat is gek genoeg juist een voordeel, want veel mensen hebben last van visvrees. Niet alleen hele vissen zijn eng (“ze kijken je aan!”) maar ook filet “die naar vis smaakt” is brr. Er valt als receptenschrijver soms niet tegenop te typen, tegen al die vooroordelen.
Uit een pakje: Queens ovenvis met groente, champignon & bieslook
Alaska koolvisfilet (vis) (74%), champignons (8,5%), plantaardige olie (zonnebloem, raapzaad), tarwebloem, boter, paprika (2%), ui (1%), bieslook (0,7%), kaas, zout, specerijen, eekhoorntjesbroodpoeder, dextrose, gist.
Nee, dan de tekstschrijver van Queens. Die heeft zich helemaal uitgeleefd. Zo is de ovenvisvariant Champignon & Bieslook “een voortreffelijke combinatie van zachte visfilet met champignons en bieslook, verfijnd met kaas, ui en paprika”, terwijl de versie Tomaat & Paprika getypeerd wordt als “een voortreffelijke combinatie van zachte visfilet met tomaat en paprika, verfijnd met basilicum, oregano en tijm.” Om over die met Wortel & Mosterd nog maar te zwijgen: “een voortreffelijke combinatie van zachte visfilet met wortel en mosterd, verfijnd met dille.” O, wacht, er is zelfs nog een vierde: Lente-ui & Peper. Een, u raadt het al, “voortreffelijke combinatie van zachte visfilet met lente-ui en peper, verfijnd met mosterdzaad.”
Nee, laat ze maar schuiven, bij Queens. Ovenvis dus. Met groente. Hoezee, want we moeten meer groente eten en alle beetjes helpen. Met de nadruk op ‘beetje’, want 8,5% champignons of 10% wortel zet natuurlijk niet echt zoden aan de dijk.
Zullen we even zelf een visfileetje bedekken met groente? Na de Woeste Wortel Weken kunt u vast geen peentjes meer zien, dus de keuze viel op champignons. Altijd een fijne combi met vis. Maar kaas heeft er volgens mij niks bij te zoeken en de smaak van bieslook vervliegt in de oven, dan kunt u beter peterselie nemen. Let op, het champignonnige bovenlaagje moet een vrij grof (dus niet compleet pruttig) geheel worden.
Dus niet zo:
Maar eerder zo:
De champignontapenade is een weekje houdbaar in de koelkast en trouwens ook heerlijk op geroosterde lunchboterhammen of door de pasta.
Zelf maken?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn nieuwe kookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.