Ik gooi hoogst zelden eten weg, dat is echt mijn eer te na, maar zowaar ook ik kwam nog op nieuwe ideeën dankzij het kookboek Lekker koken met restjes, waar ik gisteren over schreef. Zo had ik nooit bedacht dat je chips kunt maken van aardappelschillen. En inderdaad, waarom eigenlijk niet? Dat is namelijk een briljant idee, en bovendien doodsimpel. En ze gaan ook nog eens gewoon in de oven, dus geen gehannes met frituurpannen. Ik zeg: win-win.
Het recept van schillenchips:
Neem een partijtje aardappelschillen. Hoeveel? Tja, dat zal per huishouden verschillen natuurlijk. Was ze en droog ze goed af door ze te deppen in een theedoek of met keukenpapier. Of was de aardappels goed vóórdat je ze gaat schillen, dat kan natuurlijk ook. Spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat en hussel ze voorzichtig om met zout en een flinke scheut olijfolie. Voeg als je wilt ook versgemalen peper of paprikapoeder (paprikachips!) toe. Bak ze in een hete oven (200 °C) in 15 tot 20 minuten knapperig. Hou ze wel in de gaten want ze kunnen snel verbranden. En dan moet je ze alsnog weggooien, en dat was nou juist níet de bedoeling…
Dit recept en de foto komen allebei uit het boek Lekker koken met restjes, lees hier mijn interview met schrijfster Daisy Scholte.