Is het nou Blue Monday of Feel Good Monday? Ze verzinnen wat af, tegenwoordig. Maakt niet uit, voor beide soort gelovigen heb ik een fijn taartrecept. Oei, en dat middenin de Januari Sugar Challenge, ik durf! Jazeker, want ik geloof namelijk niet in dat soort malle uitdagingen-naar-jezelf-toe. Het beste dieet is het hele jaar door een gevarieerd dieet. Natuurlijk, we krijgen te veel suiker binnen. Maar als je nu gewoon eens stopt met pakjes en zakjes, frisdranken (ja ook light), sowieso alles waar ‘light’ op staat, dingen-met-een-smaakje (denk: vruchtenyoghurt waar een aardbei overheen gevlogen is) en niet te vergeten ‘healthy’ tussendoortjes, dat scheelt een slok op een borrel, en dan kun je met een gerust hart lekker een taartje bakken.
O, en voor de zekerheid zeg ik het nog maar een keertje: honing, agavesiroop, kokosbloesemsuiker, palmsuiker en appelstroop zijn ook allemaal suiker en leveren precies evenveel calorieën want het is nu eenmaal niet anders: ‘gezonde suiker’ bestaat niet. Als je echt rigoureus wilt wezen, eet dan maar gewoon een worteltje bij de thee. Alhoewel, daar zit ook suiker in… 😉
Nee, dan liever taart. En wat voor een taart. Officieel was dit het toetje van mijn kerstmenu uit Trouw, maar taart is natuurlijk altijd een goed idee, zowel bij de koffie of thee als bij wijze van afsluiting van een etentje, want vooraf klaar te maken en het oogt altijd vreugdevol, zeker in dit geval met al die fleurige laagjes: bruin van de amandelcake, wit van de slagroom en rood van de cranberries.
En als is hij niet suikervrij, hij is wel toevallig glutenvrij, al heeft daar verder niemand last van. Wat niet wegneemt dat ik prompt na verschijning van dit recept in de krant een mail kreeg of het niet toch gewoon met ook mét gluten kon (tarwebloem), maar nee.
Dat heb ik uiteraard uitgeprobeerd*, maar die versie was beslist minder lekker. Kijk, zo simpel kan het soms zijn.
De kunst is om hem een beetje netjes te stapelen, maar een rustieke touch mag best. De losse onderdelen (cakes en cranberrycompote) kunt u al rustig een dag (of wat) van tevoren maken, alleen het opbouwen zelf zou ik hooguit een aantal uren voor het diner doen. Of zelfs op het laatste moment, als u geen plek heeft in uw koelkast voor zo’n hoog gevaarte.
Het is beslist een makkelijke taart, maar voor degenen met niet al te veel bakervaring onder ons, schrijf ik eens uitgebreid op hoe u het beste te werk gaat, dan kan er niets mislukken.
Nodig voor 8 personen:
250 g amandelmeel (of zelf fijngemalen blanke amandelen)
200 g suiker
6 grote eieren
1 sinaasappel (alleen rasp)
2 theel kaneel
2 theel vanille-extract
½ zakje bakpoeder
1 snufje zout
wat boter voor invetten
Cranberrycompote:
300 g cranberries (vers/diepvries)
100 g suiker
2 cm verse gember
1 sinaasappel (alleen sap)
Vulling:
250 ml slagroom
1 eetl suiker
wat poedersuiker
Oven voorverwarmen op 170 °C.
Cake: Klem 2 vellen bakpapier vast op de bodem van twee vrij kleine springvormen (Ø 18-20 cm). Kwast de zijkanten in met boter. Splits de eieren. Klop met de mixer de eiwitten in een brandschone kom met een snufje zout en ± een kwart van de suiker in ± 2 minuten tot een luchtig wit, volumineus geheel. Niet te lang kloppen: stevige pieken is niet de bedoeling. Doe in een andere kom de dooiers met de rest van de suiker, vanille en kaneel. Rasp de schil van de sinaasappel erboven fijn. Mix ± 2 minuten tot een romig geheel. Meng eerst het bakpoeder grondig door het amandelmeel, doe dan bij de dooiers en mix kort tot een taai lichtbruin geheel. Roer met een spatel eerst 1/3 van het eiwit erdoor tot het goed gemengd en wat losser is. Spatel dan de rest van het eiwit er zo luchtig mogelijk door.
Verdeel het beslag eerlijk over de 2 bakvormen. Bak in ± 30 minuten gaar in het midden van de oven, check of een satéprikker er droog uit komt. Verwijder de springvormen na 10 minuten en laat helemaal afkoelen. Bewaar goed ingepakt in plasticfolie. De cakes blijven zeker 3 dagen goed.
Cranberrycompote: Doe de gewassen en uitgelekte cranberries, suiker en sinaasappelsap in een pan. Rasp de gember erboven fijn. Laat op hoog vuur ± 5-7 minuten onder regelmatig roeren pruttelen tot de besjes knappen en de boel inkookt tot een dikke jam met hier en daar nog een heel besje. Giet over in een kom en laat afkoelen. Ook dit kan al een of meerdere dagen van tevoren. Bewaar in de koelkast.
Samenstellen: Snij elke cake met een scherp (brood)mes horizontaal doormidden zodat u in totaal 4 gelijke plakken hebt. Klop de slagroom stijf (maar niet tot boter) met de eetl suiker. Roer de cranberryjam los met een lepel. En nu stapelen: dotje slagroom op de serveerschaal (tegen het schuiven), 1e plak cake erop, slagroom erover uitspreiden, dan compote, 2e plak cake, slagroom, compote, 3e plak cake, slagroom, compote en afdekken met de 4e plak cake. Spuit bovenop kleine toefjes slagroom en bekroon met besjes. Of doe het makkelijk en bestrooi enkel met poedersuiker. Of doe en-en.
TIPS:
• Splits de eiwitten eerst één voor één boven een kopje. Mocht er een dooier stuk gaan, dan is niet meteen de hele kom met eiwitten onbruikbaar (lees: onopklopbaar) geworden.
• Altijd eerst de eiwitten kloppen, daarna de dooiers, dan hoeft u de mixergardes tussendoor niet schoon te maken.
• Eindig met de mooiste plak cake, bijvoorbeeld een onderkantje, maar dan ondersteboven, die is mooi glad.
• Cranberrycompote over? Die is lekker bij een restje rosbief. Of gewoon op een croissantje natuurlijk.
*) En wat gebeurde er met al die testcakeversies? Daar heb ik kleine rondjes uitgestoken voor eenpersoonsminitaartjes. Nee, wij gooien nooit niks weg in huize Koken met Karin.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.