Weet u waar ik een pesthekel aan heb? Aan de term ‘guilty pleasure’. Kunnen we als collectief goed voornemen afspreken dat we dat met z’n allen nooit meer zeggen? Eten mag nooit iets zijn om jezelf, laat staan een ander, een schuldgevoel aan te praten. Bovendien is het pure aanstelleritis. O, wat ben ik een fout meisje – want mannen doen niet aan die onzin, let maar eens op -, ik eet echt enórm healthy (#fitgirl) en ik neem altijd een zelfgemaakte quinoasalade mee naar mijn werk en ik doe op zondagavond al aan meal prepping voor de hele week – prepping is éverything! – maar soms móet ik gewoon een chocoladedadelgojibessenmuffin, dat is echt even een stukje #guiltypleasure naar mezelf toe.
Hou toch op zeg.
Maar goed, iedereen heeft zo zijn onlogische eigenaardigheden. Ook ik. Als er bijvoorbeeld een verkoudheid op de loer ligt. Je weet wel, als je je sloom en hangerig voelt en je hebt nergens puf voor en alles doet zeer en niks smaakt meer, zelfs geen kopje thee. Dan, en uitsluitend dan, bespringt mij de aandrang tot een zakje cup-a-soup. Altijd dezelfde, Chinese kip. Hij smaakt niet naar kip en niet naar Chinees, maar soms wil je gewoon alleen nog maar slurpen aan een loeihete mok bremzout water met dobberende flubbeldingetjes.
Uit een pakje: Unox Cup-a-soup Chinese kip
Aardappelzetmeel, deegwaar 19% (harde tarwegries, zout), glucosestroop, pannenkoekreepjes 11% (tarwebloem, ei, zetmeel, zout, magere melkpoeder, melkwei, aroma), zout, suiker, gistextract, rode paprika 2,6%, Chinese paddestoel 2,6%, kippenvlees 2,2%, specerijen (gember, koriander, kurkuma, knoflook, cayennepeper), kippenvet 1,5%, aroma’s, spinazie, ui, gerstemoutextract, antioxidant: rozemarijnextract.
Zelf toevoegen: kokend water.
Laatst was het weer eens raak. Hatsjoe! Manmoedig sjorde ik me in mijn regenjas om boodschappen te gaan doen, maar dan voor een hartversterkende zelfgetrokken kippensoep. Want daar knapt een mens in nood pas écht van op. Bijkomend voordeel: nu heb ik toch maar mooi tot ver in het nieuwe jaar een vriezer vol home made cup-a-soup.
A propos: had ik eenieder al een lekker en rijkgevuld nieuw jaar gewenst? Bij deze!
Zelf Chinese kippensoep maken?
Nodig voor 1 flinke pan:
Bouillon:
3 à 4 kippenbouten
2 uien
1 winterpeen
1 prei
1 bos platte peterselie
1 rode peper, 4 cm verse gember
2 laurierblaadjes
1 eetl grof zout
als u heeft: 2 stukjes foelie
Soepgarnituur:
100 g dunne rijstnoedels
2 eieren
5-6 worteltjes
1 dunne prei
3 lente-ui
toefje peterselie
Bouillon: Snij de ui in vieren, de peen en prei in dikke ringen, schillen hoeft niet, wassen wel. Doe in een grote pan, samen met de kip, de complete bos peterselie, de in stukjes gesneden rode peper en gember plus de rest van de specerijen. Vul met koud water (± 2 à 3 liter) tot de boel nét onder staat. Breng op een laag pitje aan de kook en laat 3 uur trekken met hooguit af en toe een blub. Desnoods met een warmhoudplaatje eronder. Leg een vochtige theedoek in een zeef boven een schone pan en giet af. Vis de kippenpoten eruit, de rest mag weg want heeft z’n werk gedaan. Verwijder het vel van de kip en pluk het vlees eraf. Een tikje glibberig karweitje, maar het gaat echt het beste met de vingers, dan voelt u meteen alle onwenselijke harde stukjes.
Soep: Meet zoveel bouillon af als u wilt, de rest mag in de vriezer. Snij de wortel en prei in rondjes en kook zachtjes gaar in de bouillon (5-10 minuten). Kook de rijstnoedels apart gaar en giet af. Kluts de eitjes en bak er een dunne omelet van. Rol op, snij in stukjes en doe in de soep, samen met de noedels, plukjes kip, ringetjes lente-ui en fijngehakte peterselie. Proef op zout en peper.
TIPS:
• Vlees met bot geeft veel meer smaak af dan kipfilet. Vier à vijf drumsticks zijn ook prima. Of de restanten van een hele kip uit de oven van gisteren.
• Flauw? Dan zit er niet genoeg zout in.
• Vettig? Zet de pan een nachtje buiten in de vrieskou en schep het gestolde vetlaagje eraf.
• Ook lekker en Chinees-achtig: een handje taugé. Of van die Chinese paddestoelen.
P.S. Dit recept verscheen eerder in Trouw.
De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek.