Mooi rood is niet lelijk, zeker niet met kerst. Zoek je nog inspiratie voor het kerstmenu? Ik dacht: vooruit, laat ik eens servicegericht zijn en je een rood kerstmenu voorschotelen. Weer eens wat anders. Althans, ik heb de recepten voor je verzameld, het koken en voorschotelen mag je zelf doen.
Amuse: Toastjes met forel en biet
Kan met kant-en-klare toastjes, maar ik vind stukjes geroosterd brood altijd feestelijker. Maar het is maar net hoeveel puf je hebt. De forel kun je eventueel ook vervangen door zalm.
Vooraf: Romig paprikacappuccinosoepje
Een schuimige, zachte soep, geserveerd in een koffiekopje. Want had ik al gezegd dat je het met kerst vooral allemaal niet te heavy moet maken? Dus geen soepborden vol, maar een beschaafd kopje. Heus, er komt nog genoeg.
Hoofd vis: Roodbaarsfilet met tapenade
Een heel makkelijk gerecht uit de oven, uiteraard met even fluks zelfgehakselde tapenade met (tja, het thema is rood) lekker veel gedroogde tomaten.
Hoofd vlees: Hertenbiefstukjes met rodeportsaus
Voor wie liever vlees als hoofdgerecht heeft, of wie die roodbaarsfilet als extra tussengerecht serveert, kan ik hert aanraden. Lekker mals en verfijnd van smaak. En nee, hertjes zijn niet zielig, dat hebben juist heel erg blij door een bos lopen huppelen. En anders doe je toch gewoon runderbiefstukjes? Jij bent de baas. Die saus is trouwens een eitje als je het geheim weet: inkoken. En altijd lekker erbij: stoofpeertjes.
Erbij: Rood-oranje gegrilde groenten
Een lauwwarme salade op basis van bietjes, rode (duh!) ui, paprika, wortel en nog het een en ander. Prima vooraf klaar te maken, want hij is het lekkerst op kamertemperatuur.
Erbij: Rode aardappels
Wie niet aan de low-carbhype meedoet en toch graag een aardappeltje erbij wil: doe roseval-aardappelen of andere lekkere piepers met rode schil. Goed schoonboenen en vooral niet schillen, wel doormidden snijden, of bij hele grote jongens in een paar stukken, dan zie je zo mooi het contrast tussen roomgele binnenkant en rode buitenkant. En dan koken in water met een snufje zout. Dat lukt wel zonder recept, toch?
Na: Charlotte royale
Het is schering en inslag: verse aardbeien en frambozen bij het kerstdessert, al jaren en jaren. Ziet er leuk uit, dat ingevlogen rode zomerfruit, maar het smaakt he-le-maal nergens naar. Nee, dan liever een toetje met diepvriesaardbeien, dat zijn namelijk exemplaren die in hun volle smaakrijke zomerglorie in de vriezer gekieperd zijn. En omdat het kerst is, maken we meteen de allerfeestelijke charlotte die er is, de royale: niet met lange vingers, maar met een omhulsel van plakjes oprolcake met een zwierig laagje jam ertussen.
En denk erom hè: géén kerststress. Anders lees je hier nog maar eens mijn tips.