Ik ben dezer dagen op tournee door het land. Ter ere van mijn nieuwe kinderkookboek Lekker Uitpakken! geef ik kinderkookworkshops in allerlei boekwinkels. Want boekwinkels zijn dol op activiteiten. En al helemaal op kookboekenauteurs, want die nemen altijd wat te eten mee. Althans, daar gaat men voetstoots vanuit. Connie Palmen hoeft natuurlijk nooit home made brownies uit te delen. Arnon Grunberg vragen ze vast nimmer om hapjes mee te nemen. A.F.Th. van der Heijden piekert er niet over om thuis speculaas te gaan staan bakken voor zijn lezers. Maar ik schik mij blijmoedig in mijn lot van voedselverstrekkende kookboekenauteur.
Nóg leuker vinden boekwinkels het als je komt koken in de winkel. Klein probleempje: er is zelden of nooit een keuken. En van de brandweer mag je ook niet zomaar komen aanzetten met een kookplaatje, laat staan een campinggasje. Dat beperkt de mogelijkheden nogal. Ook als je wilt gaan koken met kinderen.
Maar zowaar, in mijn boek heb ik één recept waar geen fornuis, oven of magnetron voor nodig is: loempiaatjes. Niet die knapperige gebakken exemplaren van de Vietnamese kraam op de markt, maar die mooie doorzichtige van rijstpapier.
Bij ons thuis heten ze ‘blote loempiaatjes’, maar als ik het goed begrijp is de officiële term ‘summer rolls’, tegen ‘spring rolls’ voor de gebakken variant. Nu is het geen van twee, want winter, maar dat mag de pret niet drukken, mijn nijvere leerlingen rollen naar hartelust, en eten ze nog op ook.
Het leuke van loempiaatjes is dat je daar alles in kunt stoppen wat je in huis hebt dan wel lekker vindt. En natuurlijk dat je er geen pakje of zakje voor nodig hebt. Maar ho ho, dat liet de industrie niet op zich zitten. Dus bedacht Verstegen, tegenwoordig ook werkend onder de hip buitenlands klinkende naam Kumar’s, een pakje met wokpasta voor door de loempiaatjes.
Uit een pakje: Kumar’s Wokpasta Vietnamese summer rolls
Groenten (20% ui, 7% knoflook), suikerstroop, sojasaus (water, sojabonen, zout), water, zonnebloemolie, 8% vissaus (water, ansjovis, zout, suiker), specerijen (sereh, chillies, peper), 3% geroosterde sesamolie, 3% honing, rijstazijn, shaoxing rijstwijn, gemodificeerd maïszetmeel, conserveermiddel: kaliumsorbaat.
Zelf toevoegen: 350 gram halfom-half gehakt, 2 eetl olie, 8 rijstvellen, 1 zakje wortel julienne, 100 gram taugé, halve komkommer in dunne reepjes, verse munt en koriander, 100 g gekookte mihoen.
U weet, van mij mag alles, maar ik leer mijn boekwinkelkindertjes hoe ze het gewoon helemaal zelf kunnen. Jong geleerd et cetera.
Ook meedoen?
Zaterdag 10 december om 13:30 uur bij boekhandel Donner in Rotterdam
Zondag 11 december om 14:00 uur bij boekhandel Broese in Utrecht
Aanmelden via de winkel, vol is vol, er is plek voor 15 kinderen.
Recept?
Dat staat natuurlijk in het boek Lekker Uitpakken!