Collega Meneer Wateetons zit in een fermentatiefase. Hij schreef er al een boek over (Over Rot) en hij probeert nu ons allemaal te bewegen tot thuisfermentatie. Hij bood zelfs aan om me een persoonlijke thuiscursus zuurkool te komen geven, maar dat heb ik gelukkig af weten te houden. Ik ben hartstochtelijk omnivoor, maar voor zuurkool maak ik graag een uitzondering. Brr.
Wat niet wegneemt dat ik dol ben op gefermenteerde dingen. Wie kan zich een leven voorstellen zonder brood, chocola, azijn, wijn, kaas, sojasaus, worst, yoghurt? O, en voor de liefhebbers niet te vergeten bier en koffie.
Om het fermenteren eens in het zonnetje te zetten organiseert meneer samen met zijn concullega-fermentatieschrijver Christian Weij (van het boek Verrot Lekker) komende zondag een heus fermentatiefestival en hij vroeg of ik even op de trom wilde roffelen. Tuurlijk.
Ik citeer:
“Een waanzinnig leuk, smakelijk en leerzaam festival op een van de mooiste plekken van Amsterdam. ROTZOOI is geen foodtruck festival. Natuurlijk kun je op de fermentatiemarkt bij bijna 25 kramen de hele dag lekker eten en drinken, maar ROTZOOI gaat dieper. Met een gefermenteerd drankje in de ene en een kimchiburger in de andere hand woon je demonstraties en lezingen bij en kun je workshops volgen. Verder vind je op ROTZOOI onder andere fermentatiekunst, een starterruiltent en nemen Meneer en Christian Weij het tegen elkaar op in een fermented foodbattle. Superleuk extraatje: meneer Wateetons geeft op het festival een sneak preview van zijn droge worstlijn: Wateetons Worst. Boozy worsten, gemaakt van het vlees van goed gehouden Livar varkens en met een lekkere scheut drank erin. Er zijn voorlopig vijf varianten: gin, hop, port, whisky en beerenburg.”
O, en de toegang is nog gratis ook. Kom d’r nog eens om.
Info:
Datum: zondag 25 september 2016
Tijd: 11:00 tot 20:00 uur
Locatie: Mediamatic, Dijkspark 6, Amsterdam. Slechts 15 minuten lopen vanaf het centraal station.
Meer info: www.rotzooi-festival.nl