Mijn idee van een bergwandelvakantie in de Haute-Savoie? Met de stoeltjeslift (een feest op zich!) naar boven en dan languit tussen de alpenbloemetjes gaan liggen met zicht op de Mont Blanc en de gedachten op oneindig. Moet u eens opletten hoe een mens daar verkwikt van terugkomt.
Nou vooruit, een wandeling met wildplukgids Véronique Fillon, daar wilde ik wel voor in de benen. Het bleek inderdaad een prachtig ommetje, daar op Col de l’Encrenaz (1430 m), in de buurt van skidorp Morzine. Volop vergezichten, alpenbloemetjes, zicht op de Mont Blanc en als bonus toefjes wilde tijm, wilde knoflook en wilde spinazie, wat wij grappig genoeg ‘brave Hendrik’ noemen.
Van alles ging wat mee, want in haar eigen berghut ging Véronique daar vervolgens mee koken. Iets waar ik bijzonder naar uitkeek, want tot nu toe was het vooral gesmolten kaas, brood en aardappelen wat de klok sloeg in de vorm van fondue en raclette. Eerder noeste winterkost voor na het skiën, dan hartje zomer als de mussen van het dak vallen, ‘O, maar het koelt hier in de bergen ’s avonds flink af hoor,’ kreeg ik echter steevast als repliek.
Véronique maakte pesto, een salade en spinaziebeignets maar de plat principal was toch echt weer gewoon een grote koekenpan vol aardappels en gesmolten kaas: ‘la pela’ genaamd, naar het oude Franse woord voor ‘poêle’, koekenpan.
Verplicht onderdeel is Reblochon, een klein rond alpenkaasje met een mooi verhaal. Vroeger moesten de pachtboeren belasting betalen op basis van hun melkproductie, maar daar werd natuurlijk al snel een truc op gevonden: gewoon de koeien niet helemaal leegmelken, om zodra de inspecteur weg was weer verder te gaan (re-blocher, opnieuw melken). Bijkomend voordeel: met die extra vette melk kon je prima kaas maken, Reblochon-kaas, dus. De makkelijke ovenvariant van de pela is de tartiflette, het gerecht met de leukste naam van heel Frankrijk, al adviseer ik om het recept uit te knippen en te bewaren voor een herfstige of zelfs winterse dag.
Recept Tartiflette
(Aardappelovenschotel met Reblochon)
Nodig voor 4 personen:
1 kilo vastkokende aardappels
1 Reblochon-kaas
2 grote uien
200 g gerookte spekblokjes
200 ml crème fraîche
klontje boter
zout & peper uit de moelen
evt. 1 knoflookteen
evt. scheut droge witte wijn
Verwarm de oven voor op 180 °C. Pel de uien, snij in halve ringen en fruit 10 minuten samen met de spekjes glazig in wat boter in een grote hapjespan. Voeg eventueel de knoflook toe – hoort officieel geloof ik niet, is wel lekker. Boen de aardappelen schoon (of schil), snij in plakken van ½ cm en kook in water met zout beetgaar (maar meer niet!) in hooguit een minuut of 10. Blus de uien eventueel af met een scheut wijn. Roer de crème fraîche en flink wat gemalen peper erdoor, plus eventueel zout.
Snij ¼ van de kaas in stukjes, de rest in plakken, met korst en al. Doe de stukjes kaas in de pan. Giet de aardappelen af en meng alles in de pan voorzichtig door elkaar. Doe de hele bups over in een grote, lage ovenschaal. Bedek met de plakken kaas. Gratineer 25-30 minuten in de oven.
TIPS:
* Serveer met een salade met lekker veel mosterd door de vinaigrette. Erbij op tafel komen ook vaak zure augurkjes en vleeswaren (rauwe ham, droge worstjes).
* Kan het ook met andere kaas? Nee, niet volgens de Alpenfransen. Maar goeie kaaswinkels hebben Reblochon, ook in Nederland. En als u wilt experimenteren met een andere (vette!) kaas, moet u dat vooral niet laten.
P.S. Kijk eens wat ik later tegenkwam bij de Franse Lidl, kant en klare Tartiflette in blik!:
Jazeker, dit was wederom een etappe in mijn zomerse Ronde van Frankrijk, nummer 6 alweer. De overige tot nu toe online verschenen afleveringen zijn:
Purée de sardines (sardientjespuree)
Paris-Brest (soezenring met hazelnootroom)
Poulet aux pruneaux d’Agen (kip met pruimedanten)
Tian provençal (Provençaalse groenteschotel)
Quenelles de poisson (visrolletjes in tomatensaus)
P.S. 2 Mijn antipakjesrecepten in Trouw zijn deze hele zomer opgeschort want ik toer door Frankrijk. Geen nood, in de tussentijd kun je natuurlijk altijd terecht bij mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .