De Tour de France mag dan achter de rug zijn, ik wou het even hebben over die ándere fameuze Franse wielerklassieker, de Paris-Brest. Tevens de naam van een taart. Want denk ik aan Frankrijk, dan denk ik aan taartjes. Als een mens ergens blij van wordt, dan is het wel van Franse patisserie. Niks mis met onze tompoezen, moorkoppen en slagroomschnittes, maar het is allemaal zo, tja, plomp in vergelijking met de ranke elegante creaties in de eerste de beste Franse gebakswinkel. De Charlotte aux fraises is een ranke toren van luchtige lange vingers, omhuld door een fraaie strik, de Opéra een stapelwonder van knapperige laagjes chocola en koffiecrème, bekroond met een ohlala-toefje bladgoud. De Religieuses wiebelen koket met hun hoofdjes, de Macarons verspreiden een verleidelijke kleurenpracht en de Tartelettes aux framboises beloven puur geluk bij elk hapje. Ik word er warempel helemaal lyrisch van. Al heel lang staat de Paris-Brest op mijn to-do-lijstje: een grote ronde krans van soezendeeg gevuld met hazelnootpraliné-botercrème. Naar verluidt gecreëerd ter ere van de gelijknamige wielrenwedstrijd, die van Parijs tot het uiterste puntje van Bretagne en weer terug. De ronde taartvorm verwijst, u raadt het al, naar een fietswiel.
Zelf maken?
Tant pis! (Da’s Frans voor ‘helaas pindakaas’). Dit recept staat niet meer online omdat het intussen namelijk is opgenomen in mijn Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.
En zo ziet ‘ie er trouwens uit in het boek (foto: Harold Pereira):
Culisouvenirtip:
Praliné (of pralin) koopt u in Frankrijk gewoon kant-en-klaar. Bestaat zelfs in roze versie!
Kijk hier voor nog meer culisouvenirtips.
De overige online verschenen afleveringen van mijn Ronde van Frankrijk:
Purée de sardines (sardientjespuree)
Poulet aux pruneaux d’Agen (kip met pruimedanten)
Tian provençal (Provençaalse groenteschotel)
Quenelles de poisson (visrolletjes in tomatensaus)
Tartiflette (aardappelovenschotel met Reblochon)
P.S. Mijn antipakjesrecepten in Trouw zijn deze hele zomer opgeschort want ik toer door Frankrijk. Geen nood, in de tussentijd kun je natuurlijk altijd terecht bij mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .