Deze zomer combineer ik het nuttige met het aangename en u, waarde lezer, heeft er ook nog wat aan: ik toer door la douce France en u krijgt per etappe een lekker recept. Iedereen blij. En we noemen het de Ronde van Frankrijk. Nee niet per fiets, hou op, schei uit zeg, liever in mijn Kever cabrio, uiteraard met het dak open. Waarom Frankrijk? Omdat, zo bewijzen de statistieken jaar in jaar uit, dat nu eenmaal ons favoriete vakantieland is. Mijn liefde voor het Franse land, de Franse taal en de Fransen begon puur toevallig, toen ik als au-pair in Franstalig Zwitserland terechtkwam, wat me trouwens een – voor Fransen – hilarisch accent opleverde. Later koos ik voor een studie Frans en was het hek van de dam. Franse boeken, Franse films en Franse bijbaantjes op Franse kasteelcampings, you name it. Geen groter Frankrijkfan dan ik.
Weet u waar u mij mee in de gordijnen krijgt? Met dat ‘Frankrijk is een leuk land, alleen jammer dat er Fransen wonen’. Nee zeg, alsof wij Nederlanders zo’n fijn volk zijn. Lomp, luidruchtig en gehuld in onflatteuze makkelijke kleding. En maar klagen dat Fransen alleen Frans spreken, zelf niet verder komend dan ‘croissant’.
Mais enfin. Genoeg gezeurd. We beginnen in de Vendée, net onder Bretagne, waar ik naartoe was gereisd vanwege de fabuleuze sardientjes van Saint-Gilles in het gelijknamige kustplaatsje. Alleen mocht ik toch ineens niet mee op een vissersboot, bleek de sardinefabriek dicht op zaterdag en werd ik samen met vier busladingen bejaarden gedropt in een zaaltje waar een promotiefilm vertoond werd over het glorieuze sardineverleden en het niet minder ravissante heden, want ach, wat gaan de visjes tegenwoordig in mooie blikjes. Bij de aansluitende proeverij was alles al op. Wel kon je er blikjes kopen. Zoals gezegd heel fraaie blikjes. En het moet gezegd: zelden eet een mens ze lekkerder. De sardine-in-blik als haute cuisine, laat dat maar aan de Fransen over.
Recept:
Wat doet een mens met bliksardientjes van onberispelijke komaf? Zo weinig mogelijk. Opeten met geroosterd brood en een glaasje koele witte wijn. Of u hakselt de boel brutaal tot puree, voor een ongemeen lekker lunchbroodje of borrelhapje.
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
1 blik sardientjes in olijfolie
2 volle eetl roomboter
1 eetl tomatenpuree
1 eetl kappertjes
wat verse peterselie en/of dille
kneep vers citroensap
snufje cayennepeper
peper uit de molen
Doen:
Giet de sardientjes af en doe in een keukenmachine – ja, met vel en graten en al – samen met alle overige ingrediënten en pureer tot puree. Proef en breng op smaak. Zout zal niet nodig zijn.
Kek idee: serveer in het blikje. Heel lekker op een – uiteraard Frans – stokbroodje, maar doet het ook goed op Hollandse toastjes of een geroosterde boterham.
Culisouvenirtip:
U kunt ze in Frankrijk niet missen, de mooie visblikjes van La perle des dieux, La Quiberonnaise en La belle Iloise. Kijk hier voor nog meer
culisouvenirtips.
De overige tot nu toe online verschenen afleveringen van mijn Ronde van Frankrijk:
Paris-Brest (soezenring met hazelnootroom)
Poulet aux pruneaux d’Agen (kip met pruimedanten)
Tian provençal (Provençaalse groenteschotel)
Quenelles de poisson (visrolletjes in tomatensaus)
Tartiflette (aardappelovenschotel met Reblochon)
P.S. Mijn antipakjesrecepten in Trouw zijn deze hele zomer opgeschort want ik toer door Frankrijk. Geen nood, in de tussentijd kun je natuurlijk altijd terecht bij mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .