In een wereldgerechtenpakjestest mag Indonesië natuurlijk niet ontbreken. In deel 3 van de pakjestest ging ik met een pakje nasi koening van Conimex naar restaurant Raffles in Den Haag.
Kok Vichai Boonyuen komt uit Thailand, maar is al 23 jaar gespecialiseerd in de authentieke West-Javaanse keuken. Spraakzaam is hij niet, dus voert eigenaar/sommelier Frank Deuning het woord. “Nasi koening, letterlijk: gele rijst, is vast onderdeel van een feestelijke selamatan maaltijd, ter ere van een geboorte, huwelijk, verjaardag of inwijding van een huis. Volgens de Indische traditie wordt hij altijd geserveerd met vijf bijgerechten, meestal kip, lam of geit, wat vis, een sajoer en maïskoekjes. Maar het hangt af van de gelegenheid. Bij een huwelijk moet er bijvoorbeeld altijd orgaanvlees bij, zoals kippenlevertjes, dat hoeft bij een verjaardag weer niet. De selamatan-maaltijd is van oorsprong een Javaanse traditie die werd overgenomen door de plantages in Noord-Sumatra op betaaldag. Waarna het overwaaide naar Batavia en zijn roots verloor. Er kwamen steeds meer gerechten bij en dat werd uiteindelijk de rijsttafel.”
Vergelijking: de Raffles-versie is geurig, stralend goudgeel en ruikt en smaakt fris-citroenig. Maar vooral: hij bestaat alleen uit rijst. De bijgerechten horen er los bij. Die van Conimex is volgens Deuning – Boonyuen waagt zich niet eens aan proeven – “niet slecht, maar totaal geen nasi koening. Omdat er kip en groente doorheen zit is het meer een soort gebakken curryrijst, lichtpittig. Eerder een doordeweekse hap dan het oorspronkelijke feestgerecht.”
Wat: Conimex mix voor Nasi Koening
Inhoud: Kruidenmix Rijst: kokospoeder 32%, suiker, zout, kurkuma, kaffir limoenblad 2,6%, palmvet, gember, aardappelzetmeel, komijn, citroensappoeder, voedingszuur: citroenzuur, aroma.
Roerbak Mix: groenten 22% (ui, wortel, rode paprika, prei, sperziebonen), zout, kerriekruiden, aroma, suiker, palmvet, knoflook, aardappelzetmeel, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, maltodextrine, sesamolie, gember, zonnebloemolie, sojasaus, garnalenpoeder, citroensappoeder.
Zelf toevoegen: nasi groentepakket (à 450 g), 350 g kipfilet, 350 g rijst, Conimex wokolie.
Waar: Restaurant The Raffles, Den Haag
Wie: kok Vichai Boonyuen en eigenaar Frank Deuning
RECEPT
Zelf nasi koening maken à la The Raffles
Nodig voor 4 personen:
400 g pandanrijst
200 ml kokosmelk
150 ml water
2 duimen verse laos (galanga)
1 duim verse koenjit (geelwortel)
1 serehstengel (citroengras)
5 blaadjes djeroek poeroet (limoenblaadjes, evt. diepvries)
snufje suiker
snufje zout
Hak de laos en sereh in stukken. Doe samen met 100 ml water, zout, suiker in een grote pan en breng aan de kook. Voeg de kokosmelk, rijst en limoenblaadjes toe. Maal de koenjit met 50 ml water in de blender fijn tot knalgele soep en giet door een zeef bij de pan. Laat 10 minuten onder af en toe roeren koken. Haal van het vuur en laat met deksel op de pan 10 minuten verder gaar stomen.
Dit was het 3e en laatste deel van een serie die in Trouw verscheen ter ere van mijn 250e antipakjesjubileum. Zie ook: Italiaanse spaghetti carbonara en Franse uiensoep.
(Foto’s: Jörgen Caris)