Het jamseizoen is in volle gang! Voor wie een beetje door z’n inspiratie heen is, verscheen er onlangs het kookboek Jam & Zuur. Philippine van der Goes (van het blog Liefde voor Lekkers) schreef al een heel rijtje kookboeken bij elkaar, maar dan als ghostwriter van allerhande hotemetoten die van zichzelf waarschijnlijk nog geen ei kunnen bakken maar die desalniettemin aandrang voelden om een kookboek uit te brengen. Dit is haar eerste echte eigen boek en het is al net zo fris en sprankelend als de schrijfster zelf.
De kleuren knallen van de pagina’s, je ruikt de perziken, wilt voelen aan de citroenen en snoepen van de frambozen. Nog best knap, hoe je een boek over potjes in hemelsnaam vormgeeft. Maar dat is hier wonderbaarlijk goed gelukt. Niet met op elke pagina een potje dus, maar juist volop aandacht voor de ingrediënten zelf, plus een uitgekiend grafisch kleurenschema. Met als terugkerende running gag de voetjes van Philippine zelf, en haar steeds wisselende nagellak.
Naast jam, marmelade en gelei ook volop siroop, coulis en natuurlijk appelmoes. Maar dan natuurlijk geen gewone, maar eentje met kardemom, oranjebloesemwater en gember. En tegen wie nu zucht ‘maar ik hou niet van zoet’, kan ik zeggen dat het boek zoals de titel al aangeeft juist ook hartige, zure recepten bevat. Want zuur is helemaal hip en happening. Niet voor niets hebben tv-koks het dag in dag uit over ‘een zuurtje’. Gelijk hebben ze, want van iets zuurs knappen gerechten meestal enorm op. Bovendien is het heel inspirerend om te zien wat een mens allemaal kan doen met bloemkool, biet en courgette. Denk: chutney, relish, gekonfijt spul, saus, ketchup natuurlijk, zoetzuur en pickles maar ook sambal en zelfs frambozen- en bramenazijn.
Nee, het wordt een lange, hete zomer. Boven de geurige, dampende pannen in de keuken.
Philippine van der Goes, Jam & Zuur, uitgeverij Carrera, ISBN 9789048832637, € 25.