Heeft u dat ook wel eens? Een volstrekt ongefundeerde irritatie? Je wéét dat het onzin is om je wild te ergeren, maar ja, je doet het toch. Neem nou Heks’nkaas. Menig lezer verzoekt mij om in deze rubriek ook eens aandacht te besteden aan deze ‘smeerdip’, wat trouwens een hoogst onappetijtelijk woord is, maar daar draait het hier niet eens om, het gaat mij om die merknaam. Die staat me zo tegen. Om te beginnen slaat een heks met kaas als een tang op een varken. Een heks, zo weten we allemaal, is een zonderlinge oude vrouw met minstens één opzichtige wrat die niks goeds in de zin heeft en zich voortbeweegt per bezemsteel. In een roestige oude ketel kookt ze graag soep van spinnenkoppen, regenwurmen, een paar konijnenkeutels, drie haren van een zwarte kat en een snufje voetschimmel. Die eet tussen de middag heus geen boterhammetje met een ‘smeerdip met roomkaas, verse kruiden én een tikje magie’. En waarom nou toch die apostrof? Nog zoiets hinderlijks. Moet dat de misplaatst gezellige associatie van dialect oproepen? Nee, ik vind het niks. Elke Heks’nkaaslezersaanvraag belandt daarom automatisch onderaan de lijst. Ongefundeerd, ik zei het al, maar wat doe je ertegen?
Maar nu hebben ze ineens iets nieuws: filet hollandaise.
Uit een bakje:
Filet hollandaise (Groente-spread met verse kruiden – van de makers van Heks’nkaas)
32% kwark, 30% gegrilde paprika, slagroom, couscous, water, verse kruiden (2% peterselie, 1% bladselderij, 1% lavas), havermout, aroma, zonnebloemolie, 2% knoflook, suiker, gemodificeerd aardappelzetmeel, tomatenpuree, chilipeper, azijn, zout, conserveermiddel (kaliumsorbaat), stabilisatoren (guargom, johannesbroodpitmeel), zuurteregelaar (citroenzuur), verdikkingsmiddel (xanthaangom), specerijen.
Ook weer een naam waar mijn haren recht van overeind gaan staan, maar nu toch heus rechtmatig. Filet is een mannelijk woord, daarom heet het ‘filet américain’ en niet ‘américaine’. Dus het zou ‘filet hollandais’ moeten zijn. En toch hebben ze het als merknaam geregistreerd, met zo’n ® en al, als filet hollandaise. Grmpf.
Enfin, ze hebben nu toch maar wél mooi mijn rubriek in de krant gehaald.
Zelf maken?
Nodig voor 1 bakje:
2 rode paprika’s
1 flinke ui
2 knoflooktenen
100 g roomkaas naturel (type Philadelphia)
1 takje verse lavas
paar takjes verse peterselie en/of bieslook
kneep citroensap
1 eetl olijfolie
wat chilivlokken (uit zo’n molentje)
zout & peper uit de molen
Doen:
Oven voorverwarmen op 200 °C. Snij de paprika’s doormidden, verwijder steel en zaadlijsten. Leg met de velkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Pel de ui en snij in dikke plakken. Hussel ze om met wat olijfolie en leg ook op de bakplaat. Laat de knoflooktenen vooral in hun velletje en leg ze er los bij. Rooster 20-30 minuten in de oven tot de paprikaschil zwartgeblakerd is. Mocht het te hard gaan voor de ui, dek die dan tussentijds af met een stukje alufolie.
Laat alles afkoelen. Daarna kunt u de schil van de paprika er zó aftrekken. Snij het kontje van de knoflook en duw de (inmiddels) puree eruit. Pureer paprika, knoflook en ui samen in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg roomkaas, verse kruiden, citroensap, zout, en peper toe en maal een paar keer met het chilivlokkenmolentje. Pureer tot knaloranje geheel. Proef!
Zet liefst een nacht in de koelkast, dan kan de boel weer een beetje opstijven en kunnen de smaken lekker intrekken.
In de koelkast een dag of 4-5 houdbaar.
Tips:
- Wie wil, kan ook nog een kleine courgette in plakken roosteren en meepureren.
- Lavas (maggikruid) geeft echt een heerlijk smaakaccent, zoals u ziet niet alleen aan soepen. Nu is het moment om bij het tuincentrum een plantje in te slaan voor in de tuin (wordt een ferme struik) of in een pot op het balkon. Geknipt en wel invriezen kan ook prima.
- Ook heel lekker: de dip licht verwarmen en dan door gare pasta roeren.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .