Een saunavriendin vond het tijd worden dat ik eens een opgieting ging meemaken. Op het afgesproken tijdstip stond er voor de deur van de polderpanoramasauna al een flinke horde licht kleumende bloteriken te wachten op de saunameesteres. Toen die arriveerde en vroeg wie er voor het eerst was, stak ik als enige mijn hand op. Speciaal voor mij legde ze uit wat er zou gaan gebeuren. ‘En na afloop heb ik een bijzondere traktatie,’ beloofde ze. Vervolgens stortten wij ons gezamenlijk in een ritueel van bosgeuren en oerwoudmuziek en ijsblokjes en veel gewapper met vier soorten doeken. Manmanman, wat werd het bloody hot. De voor de tijd van het jaar beslist te frisse buitenlucht voelde weldadig aan. Er stond geen – naar kennelijk te doen gebruikelijk – schaal met stukjes vers fruit klaar, maar we kregen van de juf allemaal een perenijsje. Rood aangelopen ontstak de dampende menigte in luid gejuich.
Uit een pakje: Ola Festini perenijsjes
Water, perenpuree (20%), glucose-fructosestroop, suiker, stabilisator (johannesbroodpitmeel), voedingszuur (citroenzuur), vitamine C, aroma.
Perenijsjes, wie wordt daar nou niet blij van?
Toch zaten deze versnaperingen een paar zomers geleden ineens in het verdomhoekje toen consumentenorganisatie Foodwatch ze nomineerde voor het Gouden Windei, u weet wel, die verkiezing voor misleidende producten. Want Ola mag dan vrolijk ‘Zoveel fruit zuig je er niet zomaar uit!’ roepen, feitelijk bevat één ijsje slechts 10 gram peer, oftewel 1/15e van een doorsnee peer. Dat kan allemaal wel wezen, maar kom niet aan ons aller perenijsje! Lekker klein, hapt zo heerlijk weg en toch heus de beleving van puur bevroren peer op een stokje. Nee, het publiek ging echt niet dit ijsje wegstemmen. Ik moest even nazoeken wie er uiteindelijk dan wel met de ‘prijs’ vandoor ging, dat bleek Natrena Stevia Kristalpoeder (3 procent stevia-zoetstof, voor de rest goedkoop vulmiddel maltodextrine). Veel misleidender, vindt u ook niet? Choose your battles, zeg ik altijd maar.
Zelf maken?
Nodig voor 6 kleine ijsjes:
4 rijpe grote handperen
½ citroen
2 eetl suiker of honing
wat boter
Doen:
Natuurlijk kunt u peer pureren, invriezen en klaar is Kees. Alleen zijn peren nooit zo rijp en sappig als je zou willen, dus ik gaarde ze eerst in de oven. Iedereen die ik liet proeven vond deze versie lekkerder, dieper van smaak en minder waterig dan de gewone, maar u moet het natuurlijk zelf weten.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Snij de peren in vieren, verwijder schil en klokhuizen. U moet nu ongeveer 6 ons peer hebben, zo niet, extra peertje erbij. Of minder ijsjes maken. Snij in grove blokken en doe in een met wat boter ingevette ovenschaal. Rasp de schil van de ½ citroen erboven en knijp wat sap erover uit. Voeg suiker of honing toe. Hussel. Zet 20 minuten in de oven. Laat helemaal afkoelen. Pureer in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg eventueel nog wat extra citroensap toe voor de frisheid. Giet in 6 ijsvormpjes (à 100 ml). Laat minstens 5 uur opstijven in de vriezer.
Tips:
- Limoen in plaats van citroen kan ook.
- U moet misschien net als ik even zoeken naar kleine ijsvormpjes. Kleine ijsjes happen immers het lekkerst weg en benaderen het origineel het meeste. Die van (online) kookwinkels krijgen steevast als commentaar dat ze te groot zijn voor een standaard vriesla en de gebruikelijke huishoudwinkels hadden ze gek genoeg (even?) niet voorradig. Die van Xenos bleken bij thuiskomst wel heel erg petieterig (lees: éénhapsformaat),
zo kwam ik uiteindelijk uit bij de lawaaiexemplaren (‘dierenijsvormpjes’) van bovenaan, naast de illustratie, van Flying Tiger.
Nagekomen bericht: intussen hoorde ik van lezers dat ook Hema en Tupperware handige vormpjes hebben. Ik meld het maar even.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .