Hee, roept de oplettende lezer, heb je niet al eens een recept gedaan met falafel in je antipakjesrubriek in Trouw? Inderdaad, maar kennelijk is dat menigeen ontgaan, want ik krijg bergen aanvraagmailtjes. Of zou dat simpelweg komen door die nieuwe falafelcommercial van Knorr? Een blije moeder kan wel wat extra handjes gebruiken in de keuken en hoppa, daar melden zich drie schalkse kotertjes voor wat hand- en spandiensten, waarna enig gehannes volgt met wel vier verschillende zakjes in een pakje.
Uit een pakje: Knorr Libanese falafel
Falafel-broodjes: Tarwebloem, water, palmvet, stabilisator (E422, E412, E466), gejodeerd zout, dextrose, rijsmiddel (E450, E500ii), voedingszuur E296, emulgator E471, tarwevezel, conserveermiddel (E282, E202).
Kruidenmix: Linzenbloem, koriander, komijn, knoflook, kaliumchloride, maïsolie, peterselie, peper, paprikapoeder.
Harissa sausmix: Komijn, tomatenpoeder, paprikapoeder, knoflook, suiker, maltodextrine, koriander, karwij, citroensap, peper, extra olijfolie verkregen bij de eerste persing, cayennepeper, zout.
Dipsausmix: Suiker, kaliumchloride, maltodextrine, knoflook 8,3%, citroensap, ui, peper, aardappelzetmeel, peterselie, zout, gistextract, maisolie, komijn.
Zelf toevoegen: 3 tomaten, 1 rode ui, 100 g kropsla, 1 blik kikkererwten, 125 g crème fraîche, 100 g tomatenketchup, olie.
Nu wil het toeval dat ik op dit moment bezig ben met het schrijven van een kinderkookboek. Zo’n boek waarmee je het grut de keuken instuurt en zelf hun gang laat gaan. Er moest beslist een falafelrecept in – immers, wat is er nou leuker dan eten met je handen? – maar dan wel een ovenvariant, want kinderen en frituren is niet zo’n handige combinatie. En ‘laat een volwassene de balletjes bakken in hete olie’ vind ik dan weer kinderachtig. Kom op jongens, álles zelluf doen. Om diezelfde reden valt er in het boek uiteraard geen pakje of zakje te bekennen, want kinderen kunnen niet vroeg genoeg ontdekken hoe overbodig die zijn.
Om te checken of jeugdige lezertjes (8-12 jaar) wel snappen wat de bedoeling is, heb ik door het hele land testkinderen geregeld om de recepten uit te proberen. Dat leidt vaak tot even grappige als nuttige feedback, want recepten logisch opschrijven voor kinderen is een vak apart. Ook het commentaar van de ouders zorgt voor veel jolijt. Zo had ik bij het falafelrecept een heel assortiment aan slatips gegeven. “Sla?!” mailde de vader in kwestie terug. “Het zijn kinderen…hahaha. Wij serveren er gewoon komkommer en tomaatjes bij.”
Leermoment: nooit moeilijk doen als het makkelijk kan.
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn kinderkookboek Lekker Uitpakken. Wel nog online: mijn klassieke falafelrecept.