Laatst werd ik benaderd door een Engels productontwikkelingsbureau voor advies. Waarover? Over “plant-based foods, plant-based nutrition, plant-based cooking and/or diets, and feeding kids and family with plant-based foods”. Specifieker dan dat wilden ze niet worden, maar aangezien ik merk dat er onder mijn lezers volop behoefte is aan inspiratie voor een dagje zonder vlees of vis voor het hele gezin, wilde ik daar wil ik best iets over zeggen. Maar, zo bleek alras, daar ging het helemaal niet om. Met ‘healthy plant-based foods’ bedoelden ze margarine. Hun klant, een margarinegigant, wil namelijk meer gaan benadrukken dat margarine plantaardig is, om zodoende het fabrieksgeknutsel beter in de maag te kunnen splitsen van nietsvermoedende gezinnetjes met bloedjes van kinderen.
Tja, dan ben je bij mij aan het verkeerde adres. Meer broccoli! Meer bonen! Meer bospeentjes! Maar meer margarine? Deskundigen reppen al decennia over verzadigde en onverzadigde, enkelvoudige en meervoudige, gezonde en ongezonde vetten, waarbij de inzichten regelmatig diametraal wijzigen. Weet u nog dat vet ooit bestempeld werd als algehele zondebok (“Let op vet!”), met als gevolg dat we allemaal aan de light gingen? Nadat vet in producten massaal werd vervangen door suiker en de obesitascijfers explodeerden, gaven de wetenschappers schoorvoetend toe: foutje.
Wat niet wegneemt dat ook in de gloednieuwe Schijf van Vijf weer wordt aanbevolen om vooral halvarine op de boterham te smeren, die te beleggen met een plakje smakeloze 20+-kaas en er een bakje magere yoghurt naast te serveren. Pure treurnis. Iedereen moet z’n eigen keuzes maken, maar wat mij betreft is het leven te kort om vies te eten. Nee, ik zou niet elke dag boterkoek bakken, nee, maar een bammetje met een ferme lik echte, volle, heerlijke boter, daar kan een mens oprecht heel gelukkig van worden. En worden gelukkige mensen niet juist heel oud? Nou dan.
Zelf maken?
Doe eens gek, maak eens zelf boter. Niet omdat het moet, maar gewoon voor de lol. Lekker bij die zelfgebakken brioche van vorige week!
Oh, en voor de zekerheid: margarine is dus géén boter.
Zelf maken?
Nodig voor ± 180 g:
500 ml slagroom
evt. flinke snuf Maldon zeezout of fleur de sel
Doen:
Zelf boter maken is belachelijk simpel, al gaat het veruit het makkelijkst met een mixer op een standaard want er komt enig klopwerk bij kijken. Per ongeluk te lang doorgeklopte slagroom hebben we allemaal wel eens meegemaakt. Maar nu doen we het lekker expres. Klop de slagroom en zie de consistentie veranderen van vloeibaar wit naar vlokkig geel. Dit is het moment waar u normaalgesproken opschrikt en de boel weggooit, maar nu gaan we juist nog even door tot er dikke klonten roerei-achtige substantie rondklotsen in een witte plas water. Reken in totaal op een kwartiertje. Plak vooral tijdig de bovenkant van de machine af met plasticfolie, anders spettert de hele keuken nat. Pluk de gele boter (want dat is het) uit de garde en knijp de klont goed uit. Spoel hem vervolgens al knijpend en knedend af in ijskoud water tot er geen wittig troebel water meer vanaf komt. Zoniet, dan wordt de boter snel ranzig, terwijl u met schoongewassen boter makkelijk een-twee weken voort kunt in de koelkast. Boetseer er desgewenst wat knisperzout door en fatsoeneer dan in een bakje.
Tip:
Vang beslist het witte vocht (de wei, een soort karnemelk) op, dat is ideaal voor het bakken van muffins, zuurdesembrood of – mijn persoonlijke favoriet – van die lekkere fluffy American pancakes, al dan niet met wat (diepvries) blauwe bessen erdoor.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .