Ik schreef al eerder dat je het overblijfsel van de doe-het-zelfboter niet moet weggooien. De wei (want zo heet het) is prima inzetbaar om van die lekkere luchtige Amerikaanse pannenkoekjes te maken, je weet wel, kleiner en dikker dan ‘die van ons’, en bijzonder feestelijk als ontbijt.
Maar dan is het wel zo aardig als ik je meteen even mijn recept erbij geef natuurlijk.
Bij deze.
Smelt 50 g boter in de magnetron, dat kan je zelfgeklutste boter zijn, maar dat vind ik dan zelf weer zonde, die zou ik gewoon savoureren op een broodje. Neem hiervoor maar gewoon kant-en-klare boter uit een pakje. Géén margarine! Het leven is te kort om vies te eten, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Laat even afkoelen.
Zeef 200 g zelfrijzend bakmeel samen met 1 volle theelepel bakpoeder boven een kom. Giet daar de afgekoelde boter bij plus 300 ml wei (of gewoon karnemelk, als je niet zelf boter gemaakt hebt). Nog een groot ei erbij en alles even, huppekee, door elkaar kloppen. Het beslag is dikker dan voor gewone pannenkoeken, maar moet wel makkelijk van een lepel vallen. Laat het beslag als je wilt gerust even staan, dat komt het bakproces ten goede, maar als je – net als ik – daar het geduld niet voor hebt, dan ga je meteen door.
Dit is trouwens het moment om er eventueel nog een doosje blauwe bessen doorheen te roeren, of twee handjes diepvriesexemplaren. Maar die had ik dit keer allebei niet bij de hand.
Verhit eerst een koekenpan (of twee, dan schiet het wat meer op!) en smelt er dan pas wat boter in. Schep bergjes beslag erin, er passen er doorgaans 3 in de pan, meer als je ze kleiner maakt. Bak op niet al te hoog vuur tot de bovenkant droog is en er gaatjes in vallen (± 2 minuten). Draai om en bak ook de andere kant in nog een minuutje à anderhalf. In geval van blauwe bessen zullen die nu onherroepelijk openbarsten, wat zorgt voor spectaculair paarsblauwe taferelen.
Hou warm in alufolie en bak de rest. Of eet meteen op en bak daarna een volgende portie.
Dient beslist (BESLIST!) geserveerd te worden met maple syrup. Oh, en een klontje boter erop verhoogt eveneens de feestvreugde.