‘Wat kun je je kinderen nog met goed fatsoen op hun boterham meegeven?’ verzuchtte laatst een vriendin. Vleeswaren waren zojuist tot ‘de nieuwe sigaretten’ verklaard. Jam? Pure suiker. Hagelslag idem dito. Kaas is vet. Smeerkaas is plastic. Pindakaas dan? Maar die met 30% minder vet bevat 451% meer suiker, dus tel uit je winst. Een gebakken eitje dan maar weer? Vroeger mocht je maximaal 2 eieren per week, qua cholesterol, maar dat blijkt nu toch ineens weer niet uit te maken. Toch? Of toch niet? En dan heb ik het nog maar niet eens over die eeuwige roomboter-margarinekwestie. Om de zoveel tijd roepen wetenschappers dat het ene veel slechter is dan het andere, om het na verloop van tijd weer helemaal andersom te beweren.
Nee, broodtrommelsmerende moeders hebben het helemaal niet makkelijk. De rest van de lunchende mensheid trouwens ook niet.
Het heeft alleen de term niet zo mee, dat geef ik toe, en ‘bonenspread’ klinkt al niet veel beter. Ik bedoel de hummus-methode. Dat smeersel van gehakselde kikkererwten vindt iedereen lekker, terwijl het procedé feitelijk met álle bonen kan worden uitgevoerd. Gewoon verprutten in de keukenmachine of desnoods met de staafmixer, zorgen dat de boel goed smeuïg wordt en voor de lekker alsook de broodnodige variatie wat smaakmakers erdoor. Een kind kan de was doen. Supersnel klaar met bonen uit blik of pot, maar het kan uiteraard ook met zelfgeweekte en zelfgekookte, al is het maar een restje.
Zelf maken?
Nodig voor 8 boterhammen:
1 blik bonen (of 250 g zelfgekookte bonen)
1 blikje tonijn op olijfolie (netto: 110-120 g)
3 ansjovisfilets
2 eetl kappertjes
paar takjes platte peterselie
½ citroen
ferme scheut extra vergine olijfolie
zwarte peper uit de molen
Doen:
Spoel de blikbonen goed af in een vergiet onder de kraan en laat uitlekken. Zelfgekookte bonen hoeven alleen maar uit te lekken. Doe samen met de eveneens uitgelekte (maar niet afgespoelde) tonijn en ansjovis in een keukenmachine. Voeg een ferme kneep citroensap toe en pureer. Voeg dan van bovenaf net zoveel olijfolie toe tot het een smeuïge massa is. Of nog wat extra citroensap. Breng op smaak met versgemalen peper – zout zal niet nodig zijn dankzij de ansjovis. Maal er op het laatst nog wat peterselie door. Proef!
Voor de thuislunchers: het lekkerst op geroosterde zuurdesemboterhammen. Strooi er op het laatst wat uitgelekte kappertjes over en begiet liefst nog met een klein sliertje olijfolie.
Dit recept is trouwens ook een puik idee als er ineens borrelvisite op de stoep staat. Achterin de kast slingert altijd nog wel een oud pak toastjes rond, of u roostert even wat oudbakken boterhammen en snijdt die in stukjes. Bonenpureetje erop en plop met de fles.
Variatietips:
- Smaakmakers: knoflook, chilisaus (uit een flesje), sesamolie, sojasaus, kerrie, gerookt paprikapoeder (pimentón), chilivlokken (uit zo’n molentje) of cayennepeper.
- Verse kruiden: peterselie, koriander, rozemarijn, tijm, bieslook, munt, tuinkers. Wat rucola erop is trouwens ook lekker.
- Smeuïger: olijfolie (maar te veel leidt tot bitter), citroensap (maar te veel wordt zure hap), een scheutje kookvocht of gewoon wat water.
- Romiger: crème fraîche, zure room, mascarpone, zachte geitenkaas.
- Vegetarisch: laat tonijn en ansjovis achterwege en geniet van de boon in zijn eigen volle glorie.
- Combineer eens met een restje ovengeroosterde groenten (wortel, zoete aardappel, pompoen, biet of venkel) erdoor gepureerd.
Oh, en anders staat hier ook nog een lekker recept van Italiaanse bonenspread.
P.S. Mijn antipakjesrecepten in Trouw zijn even 5 weken lang opgeschort want ik ben in de bonen, ter ere van het Bonenjaar 2016. Geen nood, in de tussentijd kun je natuurlijk altijd terecht bij mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek (laatste nieuws: nu 7e druk, 30.000 exemplaren verkocht!).