Als je een maandlang bonenrecepten belooft, dan mogen linzen natuurlijk niet ontbreken, want die horen ook bij de peulvruchtenclub en hebben als grote voordeel dat je ze niet hoeft te weken. Ze zijn er in allerlei kleuren, van geel-oranje-rood tot groen-grijs-bruin-zwart. De met stip beroemdste én lekkerste linzen hebben een echte naam: Puy-linzen of Le Puy-linzen of Du Puy-linzen. In Frankrijk dragen ze de bijnaam ‘le caviar des pauvres’ maar we hebben het hier dan ook over de Rolls Royce onder de peulvruchten.
Officieel voorzien van een AOP-keurmerk (Appellation d’Origine Protégée) voor erkend streekproduct, vergelijkbaar met onze BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming) voor bijvoorbeeld de Opperdoezer Ronde. Die met stip lekkerste aardappels van Nederland mogen echt alleen maar zo heten indien geteeld in een rondje rondom de kerk van het plaatsje Opperdoes. Voor Puy-linzen geldt hetzelfde: ze mogen alleen zo heten indien geteeld in het stadje Le Puy-en-Velay in de Franse Auvergne.
Nu zijn er altijd handige jongens die snel slapend rijk hopen te worden en die plakken dan de fantasienaam ‘Dupuis-linzen’ of ‘Franse linzen’ op hun zakjes met veel goedkopere neppers. Niet intrappen hoor, de echte zijn altijd herkenbaar aan dat AOP-logo. Het zijn donkergroene jongens, vrij klein van formaat en ze behouden een wat stevige bite. Inderdaad wat duurder, hoewel € 4,50 toch ook weer niet astronomisch valt te noemen, maar dan heeft u ook ronduit chefwaardig spul in huis. Verkrijgbaar in delicatessenwinkels (ook online), de betere groentewinkels (let ook op de Turk!) en bij Marqt. En anders gewoon (door iemand laten) meenemen van vakantie in Frankrijk.
Maak er bijvoorbeeld een vegetarische salade mee, samen met wat zoete aardappel en feta. Kan zowel warm, lauwwarm als koud (lees: kamertemperatuur) worden gegeten. Voor vier personen een prima maaltijdsalade, eventueel met een broodje erbij, en anders voor zes een zwierig voorgerecht. Bovendien valt er oeverloos mee te variëren, ook dat nog.
Zelf maken?
Nodig voor 4-6 personen:
150 g Puy-linzen
400 g zoete aardappelen
2 kropjes little gem
200 g feta
½ granaatappel
25 g gepelde pistachenoten (ongezouten)
1 citroen
handje platte peterselie
stukje verse gember (± 5 cm)
2 knoflooktenen
1 laurierblad
1 theel Dijon-mosterd
wat gemalen chilivlokken (molentje)
olijfolie
zout & peper uit de molen
Doen:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de zoete aardappelen en snij in dobbelstenen. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met fijngehakte gember en knoflook, gemalen chilivlokken en zout en peper. Sprenkel er een ferme scheut olijfolie over. Hussel door elkaar tot alles bedekt is met een dun filmpje olie en rooster in de oven in ± 20 minuten gaar en zacht met hier en daar een geblakerd randje. Schep tussentijds een keer even om.
Was intussen de linzen, doe in een pan met ruim water plus het laurierblaadje en kook in 20 minuten gaar. Klop intussen met een garde een sausje van de rasp en sap van een halve citroen, ± 8 eetl olijfolie, mosterd, fijngehakte peterselie, zout en peper. Giet de linzen af boven een zeef en meng meteen door de saus.
Haal de slakropjes uit elkaar en scheur in stukjes, snij de feta in kleine blokjes, maak de granaatappelpitjes los en hak de pistachenoten grof.
Serveren: verdeel de sla over borden. Schep linzen en zoete aardappel erover. Garneer met feta, granaatappelpitjes en pistachenootjes. Sprenkel er nog wat olijfolie en citroensap over, geef een haal met de pepermolen.
Tips:
Je kunt ook pompoen nemen in plaats van zoete aardappel, koriander in plaats van peterselie, walnoten in plaats van pistachenoten, rucola of eikenbladsla in plaats van little gem. Of verzin een eigen variatie.
P.S. Mijn antipakjesrecepten in Trouw zijn even 5 weken lang opgeschort want ik ben in de bonen, ter ere van het Bonenjaar 2016. Geen nood, in de tussentijd kun je natuurlijk altijd terecht bij mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek.