Cake in a mug of mug cake uit de magnetron. Het bestaat al veel langer dan je denkt, maar ondanks de vooruitgang (steeds betere magnetrons, steeds meer pakjes-en-zakjesgemak) wil ‘ie maar niet lekker worden. Wat is wijsheid?
Het moet minstens tien jaar geleden zijn dat mijn bevriende buurvrouw ineens iets leuks vond op internet. Een toen nog ietwat pril medium want de nieuwste rage van het moment was ‘googlewhacking’. Kent u het nog? Dat je door slechts twee goedgekozen, vooral niet logisch combineerbare woorden in te typen bij Google uitkomt op precies één zoekresultaat. Dus niet nul of een hele trits maar precies eentje.
Maar goed, wat had die buuf online ontdekt? Een filmpje hoe je in één minuut chocoladecake kon maken. In een mok! In de magnetron! Nou, nou, dat was me wat. Lekker? Nee, in het geheel niet, helaas, het bleek een raar elastieken substantie. Maar ontegenzeggelijk geinig.
Googlewhacking, daar is intussen geen lol meer aan sinds zelfs de twee woorden ‘mug’ + ‘cake’ al 4.710.000 resultaten opleveren. Al vind ik de combi ‘hinderlijk steekbeest’ + ‘zoete bakversnapering’ nog altijd even onlogisch klinken. Maar ziedaar, ook in de offline wereld duikt de mug cake ineens op, in een zakje van Dr. Oetker.
Uit een zakje: Dr. Oetker Mug cake chocolade
Suiker, magere cacaopoeder, kipheeleipoeder, tarwebloem, 8,0% chocoladestukjes (suiker, cacao-massa, magere cacaopoeder), tarwezetmeel, eiwitpoeder, rijstzetmeel, emulgatoren (E 475, E 471, E 433), rijsmiddelen (E 500, E 450), verdikkingsmiddel (E 415), zuurteregelaar (E 330).
Zelf toevoegen: 50 ml melk.
Dr Oetker zegt: ‘Lekker voor thuis, op kantoor of waar maar een magnetron is.’ Maar lekker is ‘ie nou juist níet, dat is het malle. Niet uit een zakje en niet met gewone huis-tuin-en-keukeningrediënten. Kennelijk gaat het enkel en alleen om de gimmick. Maar waarom zou u in één minuut een zinloos chocogevalletje knutselen in de magnetron als u in een fractie meer tijd ook smakelijke bros-kruimige chocomuffins kunt toveren uit de oven? Wacht, we doen er meteen zes in plaats van eentje, dat deelt nog lekker uit ook. En die mok serveert u er gewoon naast. Met koffie erin. En wie liever de stracciatellaversie à la Dr. Oetker heeft, die optie geef ik ook.
Zelf maken?
Nodig voor 6 chocomuffins
50 g pure chocola (70%)
1 eetl cacaopoeder
125 g zelfrijzend bakmeel
125 ml melk
75 g suiker
25 g roomboter
1 groot ei
snufje zout
Doen:
Oven voorverwarmen op 180 °C. Zet zes papieren cakevormpjes in een muffinvorm. Smelt de boter en laat iets afkoelen. Zeef meel en cacao boven een grote kom, doe de suiker erbij. Hak de chocola in kleine stukjes (formaat vierkante doperwt) en schep alles door elkaar. Klop in een andere kom het ei los met de melk en boter. Giet bij het meelmengsel en schep met een lepel alles even huphup door elkaar. Er moeten vooral nog slordige klontjes te zien blijven, dat zorgt voor luchtigheid. Doe het beslag in de vormpjes en bak ± 20 minuten in de oven tot mooi gerezen muffins.
Versgebakken het allerlekkerst!
Tips:
- Varieer vooral eens door dingen toe te voegen, zoals geraspte sinaasappelschil, kardemompoeder, echte vanille, wat diepvriesframbozen, grofgehakte pistachenootjes of hazelnoten.
- Zonder cacao blijven de muffins geel, en krijgt u een stracciatella-effect (die smaak heeft Dr. Oetker ook).
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .