Snel, het kan nog krap zes dagen! Tot en met zondag kun je in het Haagse museum Meermanno de tentoonstelling Aan Tafel! bezoeken. Ik had daar natuurlijk al veel eerder een stukje over moeten typen, maar ja, er kwam van alles tussen, en de tijd, die vliedt maar voort.
Maar mocht je nog een gaatje hebben deze week, hop, naar de Residentie, want het is een heerlijke tentoonstelling in een ook nog eens prachtig museum, met op de eerste verdieping (buiten de tentoonstelling) een fenomenale toonzaal waar je beslist ook even langs moet. Sterker nog, waar je eigenlijk nooit meer weg wilt.
Maar goed. We kwamen voor de tentoonstelling. Nooit eerder zag je zo overzichtelijk bij elkaar de Nederlandse eetcultuur voor je uitgestald in de vorm van kookboeken, voor een groot deel afkomstig uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek.
De tentoonstelling begint al meteen goed bij het alleroudste spul, mooi stemmig tentoongesteld:
Inclusief dé kaskraker uit de 18e eeuw, die ik nog nooit in het echt had gezien:
Veel prachtige, maar schier onleesbare handschriften, een fijne kluif voor culinaire historici, lijkt me zo:
…maar ook bijvoorbeeld handige tafelindelingen voor als je een feestje hebt:
…educatief verantwoorde etiquettewenken:
…en niet te vergeten everything you’ve always wanted to know about servetten vouwen but never dared to ask:
Plus allerhande pareltjes waarvan je het bestaan nooit ook zelfs maar vermoed had:
Zes volle tentoonstellingszalen zijn er, waarbij we langzaam afdalen naar het moderne werk, tot Jamie Oliver en Sonja Bakker aan toe. Enfin, dat moet je zelf maar gaan bekijken. Wel een waarschuwing voor (aspirant-)kookboekenschrijvers: het is licht ontmoedigend om te zien dat aan werkelijk álle mogelijke thema’s en onderwerpen al eens in een kookboek is gewijd. Maar dit terzijde.
Museum Meermanno, Prinsessegracht 30, 2514 AP Den Haag = op kuierafstand van het CS
Open van dinsdag t/m zondag vanaf 11.00 (let op! Wij stonden abusievelijk al om 10.15 op de stoep) tot 17.00 uur.
De tentoonstelling Aan tafel! Een boekje open over eetcultuur duurt tot en met zondag 31 januari 2015.