Afgelopen week was het weer Blue Monday. U weet wel, de derde maandag van het nieuwe jaar waarin u gedesillusioneerd vaststelt dat het wéér niks is geworden met die goeie voornemens van minder drinken, minder eten, minder zout, minder suiker, minder, oh nee, juist méér sporten. Jammer maar helaas.
Ook pakjesfabrikanten doen aan goede voornemens, en troost u: ook dat is tobben hoor. Zo is Knorr ineens van de ‘natuurlijk’. Zoals dit geheel opgefriste zakje Pikante goulash.
Uit een zakje: Knorr Pikante goulash
Groenten 39% (ui, tomatenpoeder 12%, tomaat 2,4%, rode paprika), tarwebloem, specerijen (paprika 11%, knoflook, karwijzaad, cayennepeper 0,6%, zwarte peper, nootmuskaat, piment), aardappelzetmeel, zeezout, suiker, maisolie, kruiden (tijm, rozemarijn, laurierblad), citroensappoeder, zout.
Zelf toevoegen: 500 g runderlappen, 1 ui, 1 rode paprika.
‘Natuurlijk lekker!’ jubelt de verpakking, en bovendien ‘vol met natuurlijke ingrediënten’. Wat dat zijn, staat er ook bij afgebeeld, zoals een halve tomaat waar voor de zekerheid ‘tomaat’ bij staat – u zou hem maar kunnen verwarren met een courgette. Plus een nijvere knoflook, wat dartele kruidentakjes en een snuf cayennepeper. Voor wie nog niet helemaal overtuigd is, vermeldt de website ook nog: ‘volledig transparant en 100% verantwoord!’ Wat er transparant aan is weet ik niet, het zakje is in ieder geval als vanouds ondoorzichtig en ‘100% verantwoord’ is er uiteraard ook al eentje uit het aloude hollefrasenkabinet: het zegt helemaal niks, maar het bekt wel lekker. Met de moed der wanhoop voegde de pakjestekstenschrijver er ook nog aan toe: ‘Dit gerecht zit vol met grote en herkenbare stukken tomaat’. Groot én herkenbaar, toe maar, en dat in poedervorm. Maar ja, je moet toch wát? ‘Let u niet op de blabla en vergeet niet om de cruciale ingrediënten er zelf bij te kopen’, dat zou natuurlijk pas echt transparant, verantwoord en herkenbaar wezen. Maar dat gebeurt eerder met Sint Juttemis dan op Blue Monday.
Tip: Kan ook in een slowcooker of crockpot. Want zoals een getergde lezeres laatst mailde, die noem ik verdorie helemaal nooit. Bij deze. (Naschrift: een lezeres meldde dat deze goulash bij haar er in de slowcooker 7 uur over deed. Ik waarschuw maar even…)
Zelf maken?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn nieuwe kookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.