Kunnen we het in 2016 niet meer de godganse tijd over ‘healthy’ hebben? En meteen ook nooit meer over de vermeende tegenhanger ‘guilty pleasure’? Goed, gevarieerd, normaal eten, zonder daar linksom of rechtsom krampachtig over te doen, dat lijkt mij een veel beter idee. Belangrijkste ingrediënt: een ferme dosis gezond verstand.
Neem nou die malle trend uit 2015: de salade-in-een-glazen-pot. Een – het zal eens niet – uit Amerika overgewaaid fenomeen dat als typische ‘healthy to go’ lunch ineens opdook in alle tijdschriften en foodblogs, waarna hipperdepippe meisjes een pot gestapelde ‘groentjes’ (nog een woord dat wat mij betreft in 2016 wordt afgeschaft) rondsleepten om die al vorkprikkend achter hun laptop weer leeg te peuteren. Handig? Nou nee. Maar wel übertrendy en fotogeniek.
Maar ach, ik ben van alle markten thuis. U vraagt, wij draaien. Zal ik eens een gezonde helemaal-van-nu meeneemwerklunch voor u regelen? Immers, bij menig bedrijf is de gezamenlijke middagmaaltijd intussen wegbezuinigd en een beetje modern type gruwelt bij de gedachte aan een plastic broodtrommeltje onder de snelbinders. Nee, dan liever iets in een glazen pot. Geen salade, daar schieten we in de donkere wintermaanden niks mee op, nee, ik dacht meer aan een hartverwarmend voedzaam noedelsoepje. In gedroogde vorm overal te koop in steevast hilarische verpakking.
Uit een potje: Yum Yum chicken flavour noedelsoep
Tarwemeel, palmolie (bevat antioxidant: E319, E320), tapiocazetmeel, groenten (wortel, knoflook, maïs, lente ui), zout, smaakversterkers: E621, E631, E627, kruiden (chili, pe¬per), suiker, zuurteregelaars: E500, E452, E451,kiparoma, voedingszuur: E296, verdikkingsmiddel: E466, gistextract.
Zelf toevoegen: kokend water.
Zoals deze met sappige kippenbout en volop dartelende groenten en specerijen terwijl de daadwerkelijke inhoud bestaat uit vulmiddelen, smaakversterkers, zout, suiker en, vooruit, een vleugje kiparoma. ‘Asian cuisine’ op z’n best! Tja, dan kunt u net zo goed even langs bij de cuppasoup-koffie-automaat. Nee, dan liever deze bijdetijdse zelfmaakversie om de blits mee te maken bij uw ouderwetse bammetjescollega’s.
Zelf maken?
Nodig voor 1 persoon:
1 glazen weckpot (± 750 ml)
± 60 g snelkook eiernoedels of wokmie
100 g restje gare (gerookte) kipfilet (of als vleeswaren)
25 g diepvriesdoperwten
1 worteltje
2-3 champignons
1 blad groene/witte kool of 2 blaadjes little gem
2 lente-uitjes
¼ kipbouillonblokje
2 eetl Japanse sojasaus
1 theel versgeraspte gember
½ knoflookteen
½ sambal
partje limoen
Kook de noedels gaar volgens de verpakking, spoel meteen af met koud water en laat goed uitlekken. Doe onderin de weckpot: verkruimeld ¼ bouillonblokje, sojasaus, gemberrasp, uitgeperste knoflook, sambal. Roer door elkaar. Snij de kip in handzame stukjes, doe in de pot. Vervolgens diepvriesdoperwten (ontdooien hoeft niet), de noedels en daarop de wortel in flinterdunne rondjes, champignons in plakjes, kool/sla in reepjes en lente-ui in ringetjes. Leg het partje limoen bovenop, maak de pot dicht en bewaar in de koelkast.
Laat een uurtje op kamertemperatuur komen, zodat de ingrediënten niet meer ijskoud zijn en het water niet razendsnel afkoelt. Haal de limoen eruit. Giet kokend water in de pot tot de boel onder staat. Sluit af en laat 2-3 minuten staan. Beweeg de pot af en toe zodat de smaakmakers onderin zich goed kunnen vermengen met het water. Knijp tenslotte de limoen erover uit.
Eet met behulp van stokjes en een lepel.
Tips:
- Varieer vooral zelf al naar gelang eigen voorkeur en/of koelkastrestjes.
- Maak een paar weckpotten tegelijk, ze zijn makkelijk een dag of 4 houdbaar in de koelkast.
- Neem liever een te grote dan een te kleine pot en stouw hem vooral niet helemaal mudvol, anders blijven alle smaakmakers onderin klem zitten.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .