Nee, ik had ook nog nooit van de grauwe erwt gehoord, en het is een licht onooglijk bubbelig bruin gevalletje, maar sinds ik op de presentatie van het gisteren besproken boek Bonen! een paar zakjes meekreeg, ben ik ermee aan de slag gegaan, en ze zijn heerlijk! Een van de eerste dingen die ik ermee maakte waren de Boerenmuffins met appel en grauwe erwt. De grauweerwtenboer, die moeite heeft om van zijn spullen af te raken, nam naar verluidt één hap hiervan, en zag toen het leven weer zitten. Alleen: hoe komt een mens die dit recept maken wil aan grauwe erwten? Je kunt even langsfietsen bij de firma Barendregt Agro in Schermerhorn of online bestellen via Vanboertotbord. En anders kan het ook goed met linzen. Of doe eens gek en experimenteer zelf eens met een of andere boon.
Nodig voor 12-15 stuks (maar ik maakte er wel 18 mee!)
125 g gedroogde grauwe erwten
(= 300 g na 1 nacht weken)
125 ml zonnebloemolie
3 eieren
125 g suiker
250 g bloem
2 tl bakpoeder
50 g rozijnen
Zout
Appelcompote:
350 g friszure appels (Jonagold/Elstar)
½ tl kurkuma
75 g bakgember (die bolletjes uit zo’n potje)
1 tl kaneel
Sap van 1 citroen
2 el water
De grauwe erwten moeten de avond tevoren vast in ruim water de week, maar zorg wel dat ze eerst 3x zijn schoongespoeld. Kook (zonder zout) zachtjes gaar in anderhalf uur.
Appelcompote: snij de appels (zonder schil/klokhuis uiteraard) in stukjes. Hak de gember fijn. Doe met de rest in een pan en zachtjes gaar maar niet tot prut in 15-20 minuten. Ook voor wie niet zo van gember houdt: doen! Essentieel onderdeel!
Laat intussen de oven voorverwarmen op 180 °C.
Terug naar de bonen. Giet af, spoel af onder de koude kraan, laat goed uitlekken. Pureer in de keukenmachine fijn met de zonnebloemolie. Pureer heel kort de appelcompote mee, zodat er vooral stukjes in blijven. Doe de rozijnen erbij en schep alles goed met een lepel door elkaar.
Mix in een ander kom met de mixer in een grote kom de eieren met de suiker in 3 minuten dik en romig. Zeef bloem, bakpoeder en zout erboven en spatel dit er luchtig door. Spatel tenslotte het erwtenappelmengsel erdoor.
Vul anderhalve muffinplaat met papieren cakevormpjes en verdeel het deeg erover. Tip van mij: ijsbolletjesknijptang. Volgens het recept is het genoeg voor 12-15 stuks, maar ik vulde er makkelijk 18.
Schuif op 2 roosters in de oven en bak in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Check met een satéprikker: als die er droog uit komt, zijn ze goed. Laat afkoelen op een rooster.
Heerlijk om vers te eten, maar ook de volgende dag nog heel erg lekker. Sterker nog, ze zijn makkelijk een paar dagen houdbaar in een trommeltje, en wat je niet denkt te gaan opeten, gooi je in de vriezer. Heerlijk bij de thee, voor onderweg, voor de hartige trek, voor een snelle lunch.
Dit recept komt zoals gezegd uit het kookboek Bonen! van Joke Boon, lees hier mijn recensie.
P.S. Ik verloot een exemplaar van het boek op mijn Facebook-pagina.