Wat o wat doen we met al die ganzen? Het is een landelijk handeninhethaarprobleem terwijl de oplossing zo eenvoudig is: opeten! En daar gaat de nieuwe website Ga voor Gans bij helpen.
Van oorsprong is de wilde gans een trekvogel, die alleen op weg naar Afrika even tijdelijk bij ons kwam uitrusten, maar kennelijk was er ooit een luie donder die bedacht dat al dat heen en terug vliegen toch wel erg veel moeite was, dus die bleef lekker zitten in een sappig groen Hollands weiland. Al snel kreeg hij navolging. Zo veel navolging, dat er nu naar schatting 1 miljoen wilde ganzen in ons land rondbanjeren en daarmee boeren, Schiphol maar ook natuurbeheersers tot wanhoop drijven. Ze vreten alles kaal, niet alleen het gras voor de koeien maar ook de zeldzame plantjes, poepen alles onder, vliegen in vliegtuigmotoren en zorgen al met al voor een hoop schade.
Wat te doen? Opeten dus. Immers, we vinden met z’n allen biologisch en puur en duurzaam belangrijk, dus daar past de gans prima in. Nu ja, er is wel een kleine complicatie. Ganzen zijn door al dat vliegen taaie, magere beesten, je moet wel weten wat je ermee doet want gewoon bakken als een biefstukje werkt niet bij gans, dan krijg je schoenzolen.
Een aantal partijen in Noord-Holland, waar jaarlijks meer dan 50.000 wilde ganzen worden geschoten en gevangen, heeft nu de handen ineengeslagen om gans op het menu te krijgen. Met een even simpele als briljante oplossing: producten die al kant-en-klaar zijn: ganzenworst, ganzenpaté, ganzenrillettes en gerookte ganzenborst.
Via de website Ga voor Gans kun je je eigen gans in de pan vangen en een delicatessenpakket bestellen dat voor € 24,95 naar je toe komt gevlogen. En ik kan je verzekeren: alles is heerlijk! Slim ook om in te slaan voor het kerstdiner: kleine moeite, wat zeg ik?, géén moeite, groot effect. Met liefde bereid door de Gebroeders de Wolf (Martijn en Tom).
Ook vermeldenswaardig: er is toevallig net een thematijdschrift uitgekomen over De Gans, met alles wat je altijd al over de gans had willen weten. Inclusief ganzen in de kunst, waarom ganzen in een V vliegen, waar de uitdrukking ‘domme gans’ vandaan komt en waarom sprookjes nooit door Moeder de Zwaan of Moeder de Uil maar altijd door Moeder de Gans worden verteld. Behalve zeer leesbaar ook een heel mooi vormgegeven magazine waar zelfs enkele recepten in staan (salade van ganzeneieren!) en niet te vergeten een ganzenbordspel. Hier te bestellen voor € 11,50.
P.S. Oh, en inderdaad, ganzen moeten dood voordat we ze kunnen opeten. Tja, het is niet anders. Maar zoals laatst Peter Klosse van hét wildrestaurant van Nederland (De Echoput) tegen me zei: “Bij het eten van wild gaat het altijd meteen over jagen, bij kip of koe hoor je nooit iemand over de slachterij.” Laten we die hypocrisie nou eens loslaten. Wie geen vlees eet, is vegetariër, prima. Wie wél vlees eet, moet accepteren dat er dieren voor gedood worden. Maar is het dan niet juist mooi om dieren waar we sowieso van af willen, niet zinloos weg te gooien, maar op te eten? Ik vind van wel. Over duurzaam gesproken: de hele gans wordt uiteindelijk verwerkt, want de veren gaan naar de dekbeddenindustrie en de karkassen naar de dierentuin.