Ik had net mijn visserie in de krant afgesloten, toen ik mij realiseerde dat ik de mosselen was vergeten. Geen vis, inderdaad, de oplettende lezer heeft helemaal gelijk, maar wel vissig. En supersnel klaar (fastfood, anyone?), en heerlijk, en driekwart van het jaar volop verkrijgbaar. Dus ze móeten er beslist nog even achteraan.
Maar eerst even iets anders.
Bamigroenten, nasigroenten, ja zelfs bami-nasigroenten. Pastagroenten, macaroni-spaghetti-groenten maar ook Italiaanse roerbakmix en Toscaanse roerbakgroenten. Hollandse, Marokkaanse, Provençaalse wokgroenten naast Japanse, Oosterse én Aziatische. Mexicaanse roerbakmix, Chinese roerbakmix, Thaise roerbakmix maar ook Pittige Thaise roerbakmix.
Slechts de basisroerbakgroenten steken er een beetje bleekjes bij af maar verder is het voorgesnedengroentenschap in de supermarkt werkelijk van alle markten thuis. Weet u wat alleen schittert door afwezigheid? Mosselgroenten. Waar o waar zijn die gebleven? Zijn die uit de mode?
Mijn viswinkel om de hoek weet het ook niet. Wel verkopen ze zakjes gedroogde mosselgroenten. Ik kan me niet voorstellen dat dat gedroogde spul in 5 minuten kooktijd veel uithaalt. Maar volgens de viswinkelmevrouw doen veel mensen er daarom ook nog verse soepgroenten bij. Hamvraag: zijn dan gewone, fijne, boeren- of soepgroenten met paddestoelen?
Vandaag een groentezakjesloos mosselrecept. Gemakshalve heten ze bij mij thuis Thaise mosselen, omdat ‘Mosselen met gember, rode peper, knoflook, limoen, koriander en vissaus’ niet zo lekker bekt. Want dat gaat er allemaal in. Vergeet vooral die scheut sherry niet. Nee, niet Thais, nee, maar oosterse gerechten in het algemeen peppen daar doorgaans enorm van op en dat geldt ook voor deze mosselen. Heus, een fles in huis komt vaak van pas, al was het maar voor mijn kip-cashew. En niet vergeten in het kader van de kliekjes: van het overgebleven mosselkooknat maak je een soepje en de overgebleven mosselen kun je de dag erna heerlijk opbakken.
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.