Voor het eerst is de Antipakjesavondtrofee uitgereikt, en wel aan de inzender van het lekkerste pakjesloze recept voor 4 december Antipakjesavond. Dat was van Daniëlle Bakker, met haar even originele als mooi uitziende recept van Open lasagne met kip en pesto op de speciale antipakjesfacebookpagina. En uiteraard komt daar geen pakje of zakje aan te pas. Hieronder vind je haar recept. Oh, en voor de zekerheid: géén pesto uit een potje nemen hè? Dat is echt geen vergelijking. De lasagnevellen daarentegen kwamen wel uit een pakje, al houdt natuurlijk niemand je tegen om zelf pasta te draaien 😉
Nodig voor 4 personen:
Pesto:
30 g verse basilicum
2 tenen knoflook, gepeld
15 g geroosterde pijnboompitten
15 g Parmezaanse kaas
50 ml olijfolie extra vergine
snuf zeezout
Doe alles in een blender of keukenmachine of in de lange smalle kom die bij de staafmixer hoort en maal tot een gladde massa.
Overige ingrediënten:
6 à 12 verse lasagnevellen*
500 g spinazie
1 dubbele kipfilet
250 g kerstomaatjes
2 eetl crème fraîche
wat Parmezaanse kaas
zout & peper uit de molen
Scheut olijfolie
*) Bij grote lasagnebladen kun je ze ook doormidden snijden, dan heb je er maar 6 nodig (anderhalf pp).
Zet alvast ruime pan water met wat zout op voor het koken van de pasta. Kook de lasagnebladen in een ruime pan water met zout gaar.
Snij de kerstomaatjes doormidden. Snij de kipfilet in stukjes, bestrooi met peper en zout en bak in 5 minuten gaar in een scheutje olijfolie in een wok of hapjespan. Haal uit de pan. Bak in dezelfde pan de spinazie op hoog vuur (gooi hand voor hand in de pan, blijf omscheppen) tot het geslonken is, voeg dan de tomaatjes, pesto en crème fraîche toe. Doe de kip er weer bij en hou warm.
Kook intussen de lasagnevellen gaar. Dat gaat bij verse vellen veel sneller dan bij gedroogde, dus hou het in de gaten. Haal ze uit de pan en laat uitlekken. Leg steeds 1 lasagnevel op een bord en verdeel er wat kip-pesto over, herhaal dit nog 2x, eindig met het kip-pestomengsel.
Bestrooi met Parmezaanse kaas en (tip van Karin) giet er nog een kringeltje olijfolie over.
Hier vind je nog meer recepten van Daniëlle.
Met dit recept won ze Het Grote Zonder Pakjes & Zakjes Boek, ware het niet dat ze dat als ervaren antipakjeskookster al in de kast had staan. Dus toen werd het De Vrolijke Tafel.