Dit echte weekendrecept is uit het gisteren besproken ontbijtboek All-day breakfast. American pancakes zijn van die lekkere dikke kleine pannenkoekjes die je zo luchtig krijgt dankzij het gebruik van karnemelk. En daarna de hele boel rijkelijk overgieten met maple syrup natuurlijk. In dit recept gaat er ook nog maple syrup door de gezouten boter, en dat blijkt een gouden vondst. Voor de vitaminebalans gaat er ook nog wat banaan bij, al wordt die natuurlijk eerst even gebakken in de boter. Nee, health freaks onder ons zullen nu waarschijnlijk afhaken en liever kiezen voor een groene ontbijtsmoothie, maar lekkerbekken worden hier beslist heel erg gelukkig van.
Wel even een klusje, zo op de vroege ochtend, maar je moet maar denken: a) het is weekend, dus tijd zat en b) elke calorie die je verbrandt tijdens het maakproces is alvast meegenomen.
Voor 2 personen:
Mapleboter: Prak in een kommetje 2 theel maple syrup door 20 g gezouten roomboter (of in mijn geval gewone roomboter met een snuf fleur de sel) en zet koel weg.
Pancakes: Meng 100 g bloem, 1,5 theel bakpoeder, 1 theel suiker en een snuf zout in een kom. Klop in een andere kom 1 ei los met 140 ml karnemelk en 20 g gesmolten boter. Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten. Roer nu alles snel door elkaar tot je geen bloem meer ziet. Vooral niet te lang mengen, anders verliest het beslag zijn luchtigheid. Wat klontjes is niet erg. Laat even staan.
Gekaramelliseerde banaan: Doe een klontje boter met 2 theel maple syrup in een koekenpan en laat smelten. Doe 1 gepelde, overlangs gehalveerde banaan erbij en laat op laag vuur garen en karamelliseren. Keer na 2-3 minuten om. Zet het vuur uit en zet even weg.
Pancakes bakken: Het recept adviseert te bakken in boter, wat ontegenzeggelijk lekker is, maar omdat deze pancakes klein zijn en niet de hele panbodem bedekken, kan de boter snel verbranden. Mijn oplossing: ghee. Of geklaarde boter. Aan de slag! Laat een (andere) koekenpan eerst goed heet worden, verhit er wat boter in. Schep steeds een opscheplepel beslag in de pan om pancakes van zo’n 8 cm te vormen. Keer ze om als de bovenkant er bijna droog uitziet. Bak ze nog een minuutje aan de andere kant, of tot ze goudbruin zijn. Hou ze warm terwijl je de rest bakt. Serveer met de gekaramelliseerde banaan en leg er een klontje mapleboter op. Geef er eventueel (eventueel? hoezo eventueel? geef er BESLIST) nog wat extra maple syrup bij.
Dit recept komt zoals gezegd uit het kookboek All-day breakfast, lees hier mijn recensie.