Toeval bestaat niet. Net nu iedereen dankzij de WHO griezelt van worst en rood vlees* en eventuele darmkankercomplicaties én uit onderzoek van De Consumentenbond blijkt dat er zo vaak gesjoemeld wordt met vleesschnitzels, valt er een pakketje vegetarische schnitzels in mijn brievenbus. Tomeato Cordon rouge geheten. Een mooie mevrouw op de voorkant gaat straks een smakelijk hapje nemen. En verder volop loftuitingen als ‘Ongewoon lekker met groente!’ en ‘Geen onnatuurlijke toevoegingen voor kleur, smaak en houdbaarheid’.
En dan ook nog ontworpen door een geweldige chefkok, al staat dat dan weer nergens op de verpakking. Wel staat zijn foto op een begeleidend kaartje. Van Moshik Roth (restaurant &samhoud places) heb ik ooit een hoogst memorabele filet americain gegeten van watermeloen, vergezeld van een ‘stokbroodje’ gebakken van eiwit. Magistraal wat de man kan doen met zonder vlees.
Maar eh, deze groenteburgers gevuld met geitenkaas en basilicum zal hij toch hopelijk niet in zijn eigen restaurant serveren? Die overduidelijk lonkende kaasvulling van op de foto was er in het echte exemplaar geloof ik overheen gevlogen. En verder vond ik hem vooral heel erg.. tja.. niksig. Alsof je dapper zit te kauwen op een hele dikke laag paneermeel. Grappig detail uit het onderzoek van de Consumentenbond: grootste ergernis (86%) van vleessschnitzeleters: de dikke paneerlaag.
Minder vlees eten, helemaal mee eens. Maar of de Tomeato Cordon Rouge daar de oplossing voor is? Tja, dat waag ik te betwijfelen.
*) PS: Glasheldere en compacte uitleg van Aliëtte Jonkers in De Nieuwe Reporter hoe we het ‘vleesnieuws’ eigenlijk moeten interpreteren (althans, hoe de media het ons beter hadden kunnen voorschotelen);