Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik ben gevoelsmatig nog helemaal niet toe aan de realiteit van het alledaagse leven. Het après-vakantieleven, bedoel ik. Na weken-en-wekenlang ongestoord boeken lezen, het firmament bemijmeren vanuit een hangmat en in zijn algemeenheid gewoon dag in dag uit een beetje lukraak aanpielen, kan ik nog niet goed uit de voeten met het werkzame bestaan. Rinkelende telefoons, dwingende mailtjes, uitnodigingen voor me dit en me dat, rekeningen sturen, rekeningen betalen en niet te vergeten deadlines, waaronder voor deze krant. Met een half hoofd zit ik nog in Frankrijk, waar het leven spreekwoordelijk zoet was.
Ook zoiets. Waarom doe je op vakantie dingen die je thuis net zo goed zou kunnen bezigen, ware het niet dat het er hier zelden of nooit van komt. Een aperitiefje bijvoorbeeld. Thuis hooguit iets voor zon- en feestdagen, maar in Frankrijk een dagelijks ritueel, hoe klein ook. Gewoon terwijl het eten suddert in pan, oven of barbecue even een rustmoment met een glaasje en iets te knabbelen erbij.
Mijn favoriete aperitiefknabbelzoutjes zijn die van Belin. Elke Franse supermarkt heeft ze.
Uit een pakje: Belin Triangolini au sésame
Tarwebloem, palmolie, sesamzaadjes 4,2%, glucose-fructosesiroop, suiker, maanzaad 2%, bakpoeder (ammoniumbicarbonaat, monocalcium-orthofosfaat, natriumwaterstofcarbonaat, zout, gemout gerstemeel, droge gist, tarwegluten, aroma (selderij).
Uit het complete assortiment, van de kaasdingetjes via de miniquiches tot de kabouterpizzaatjes, heb ik intussen ontdekt dat de triangolini-crackertjes het lekkerst zijn. Niet te opdringerig, niet te zout, met sesam en maanzaad – altijd goed – en met precies de juiste knapperige dooreetfactor.
De meegenomen voorraad is intussen helaas op, dus moest ik ze wel proberen na te maken. Goed gelukt, al zeg ik het zelf. Het hoeft natuurlijk niet persé in driehoekjes. Vierkantjes, rondjes, sterretjes, alles mag. Tchin-tchin!
Zelf maken?
Tant pis! (Da’s Frans voor ‘helaas pindakaas’). Dit recept staat niet meer online omdat het intussen namelijk is opgenomen in mijn Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.