Wij consumenten, wij willen bedot worden, ik denk dat dat het is. Anders kan ik er met mijn verstand niet bij dat wij behoefte hebben aan houdbare appelsaplookalike pakjes van Knorr die ‘Basis voor pastasaus’ heten. Feitelijk hebben we het hier over ingekookte tomaten. Kunnen we dat zelf niet? Tuurlijk wel. De keuze is tussen verse tomaten of uit blik. Niks mis met blik, Italianen zelf zweren erbij, want juist bliktomaten zijn vaak vol en rijp van smaak. Hartje zomer kies ik net zo lief voor verse tomaten, want juist nu gaan ze voor een habbekrats weg op de markt. In dat geval zijn er trouwens weer twee sub-opties: in de pan of uit de oven. Duizelt het al? Ik leg het nog even handzaam uit in deze alweer laatste les van de ZomerKookschool.
1. Tomatensaus van bliktomaten
Fruit rustig een gesnipperde ui en knoflookteen in olijfolie. Twee blikken gepelde tomaten (à 400 g) erbij. Zet daar liefst vooraf even de staafmixer in, dat bevordert de sausconsistentie. Maar even kapotdrukken met de pollepel werkt ook. Blikken tomatenblokjes kunnen natuurlijk ook, al zijn die vaak minder van kwaliteit. Een blikje tomatenpuree erbij geeft trouwens een mooie rode kleur. Zout, peper en een flinke lepel gedroogde oregano erbij (hét kruid voor tomatensaus) en dan op rustig vuur een kwartier pruttelen en indikken. Check met een pollepel: loopt de boel niet meer meteen dicht met saus als u een streep over de bodem van de pan trekt? Dan is ‘ie klaar. Daarna kan er eventueel nog wat fijngesneden basilicum door.
2. Tomatensaus van verse tomaten
Hetzelfde als hierboven, maar dan met een kilo (of meer) in stukjes gesneden, ontvelde, rijpe tomaten. Een snufje suiker erbij brengt het zuur van de tomaten in balans. De saus moet wel langer sudderen dan bij bliktomaten, reken op zeker een half uur.
3. Tomatensaus van verse tomaten, maar dan uit de oven
Mijn persoonlijke favoriet. Verse tomaten niet ontvellen, maar in vieren snijden en met stukken ui en knoflook op een met bakpapier beklede bakplaat leggen. Vooral ook wat gehakte verse tijm en/of rozemarijn toevoegen. Zout, peper en een scheut olijfolie erbij, husselen en dan in een hete oven (200 °C) schuiven Na 30-40 minuten zijn de tomaten zacht met (belangrijk voor de smaak!) hier en daar een geblakerd randje. Om die velletjes kwijt te raken pureert u de saus in een krachtige blender of haalt ‘m door een roerzeef, voor extra fluwelig resultaat. Als smaakversterker kan er nog een scheutje balsamico-azijn door.
Tips:
• Panmethode: neem vooral een pan met groot oppervlakte: in een hapjespan, koekenpan, braadpan of zelfs wok pruttelt de saus sneller gaar dan in een steelpannetje.
• Blijft een paar dagen goed in de koelkast, maar voor wie een voorraadje maakt en de saus langer wil bewaren: invriezen kan prima. Of weck! Vul brandschone jampotjes met de hete saus. Zet de potjes ruim onder water in een grote pan, breng aan de kook, laat 45 minuten koken. Af laten koelen in de pan en de volgende dag in de voorraadkast zetten. Blijft in dat geval zeker een jaar goed.
Dit was de 7e en voorlopig laatste les van de ZomerKookschool. Terug naar les 1 (eieren pocheren), les 2 (jus), les 3 (biefstuk bakken), les 4 (bechamel), les 5 (aardappels bakken) en les 6 (risotto). En ik kan me heel goed voorstellen dat ik op enig moment, in welk seizoen dan ook, de Kookschool weer voortzet…