Het nieuwe restaurant Rijks van het Amsterdamse Rijksmuseum is een half jaar na opening nu al een aanwinst. Mooie plek, bijzondere kaart met volop invloeden van Nederlands culinair erfgoed, wijnen van Nederlandse wijnmakers, steeds wisselende gastchefs en niet te vergeten een inventieve chefkok van het huis – Joris Bijdendijk – die borrelt van de ideeën. Intussen hebben ze ook een terras, waarop je fijn in de luwte zit van de volop langsparaderende museumbezoekers, en daarop prijkt sinds vorige week een bakbeest van een barbecue. Geen groot groen ei, die heeft elk restaurant intussen al, maar een Zuid-Afrikaanse Home Fires braai. Hij werd vorige week ingewijd door een heuse wereldkampioen barbecue, de Belgische gastchef Peter de Clercq van grillrestaurant Elckerlijc in Maldegem (B). Tevens degene die deze braai had aanbevolen. Hij stond volleerd te jongleren met simmentaler rib-eye, maïskolven, kreeft en niet te vergeten houtblokken. Ik was uitgenodigd voor de opening en intussen is De Clercq weer terug naar zijn eigen honk, maar als het goed is heeft de Rijks-equipe het bakbeest inmiddels ook zelf onder de knie, dus vanaf nu is het – ijs en weder dienende – elke zondag braaifeest op het terras, onder de naam Sunday Roast, met elke keer weer nieuwe gerechten. Ik zeg: aanrader.