Regelmatig vragen de media naar mijn mening. Nu ja, mening. Wat vind ik van broccolisprouts? Wat zijn volgens mij de barbecuetrends voor deze zomer? Wat is mijn tompouce-eet-methode? In soundbites graag. Mocht het onderwerp iets dieper gaan, bijvoorbeeld of obesitas de schuld is van de mensen zelf, dan worden genuanceerde meningen onhandig bevonden. Het moet zwart-wit, ja-nee, hap-snap, anders belt de redactie liever nog even verder.
Ook wordt me vaak gevraagd of ik ergens een dag lang onbezoldigd veganistische ham/ onbespoten chocoladeletters/digitale eierdopjes wil testen voor een twee-minuten-itempje. Wil ik komen koken in een televisie-uitzending? Doorgaans blijkt, nadat ik het volledige studiopubliek van eten heb voorzien, dat alleen mijn rechterarm twee seconden in beeld is geweest.
Maar! Laatst belde er een serieus radioprogramma dat me als hoofdgast wilde uitnodigen. ‘Althans’, zei de redactrice er meteen achteraan, ‘ik weet niet of u wel iets voor ons bent. We hebben normaalgesproken namelijk altijd zwaarwichtiger onderwerpen.’ Daar gaan we weer. Koken wordt gezien als gezellig niemendalletje. Een keuvelbabbeldingetje. Terwijl het naar mijn mening een bloedserieus onderwerp is. Iedereen is te dik, niemand weet meer wat gezond of ongezond is, met discutabele voedselgoeroes en malle hypes tot gevolg.
Met die radio is het overigens niks geworden.
Deze week vroeg een magazine naar mijn mening over de supermarktverspakkettentrend: appeltaartpakketten, guacamolepakketten, aspergesoeppakketten. ’Prima!’ riep ik.
Uit een pakje: Albert Heijn Vers soeppakket voor romige aspergesoep
Asperge, aardappel, sjalot, krulpeterselie, kookroom (room, gemodificeerd maïszetmeel, stabilisator (E331, E407, E466), emulgator (E471), 2 groentebouillonblokjes (zout, smaakversterker (E621, E627), glucosestroop, palmvet, gistextract, gedroogde groente (ui, aardappel, wortel, paprika, prei), aardappel, peterselie, aroma’s, maltodextrine, kleurstof (E150d), specerijen))
Zelf toevoegen: peper, 2 eetl olijfolie, 1 theel kerriepoeder
Al zag ik later in de winkel dat de asperges in dat pakket wel erg aftands waren. Dan kun je beter even zelf wat écht verse ingrediënten bij elkaar scharrelen.
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
500 g witte asperges
2 sjalotjes
50 g boter
50 g bloem
100 ml droge witte wijn
100 ml slagroom
1 eidooier
handje platte peterselie
1 theel kerriepoeder
zout & peper uit de molen
Schil de asperges en verwijder de houtige uiteindes. Snij de asperges in stukjes van 2 cm en bewaar in koud water. Doe schillen en restjes in een pan, vul met 1 liter koud water en laat zachtjes 20 minuten trekken. Zeef maar vang het vocht op. Smelt een klontje van de boter in een (soep)pan met dikke bodem. Snipper de sjalotjes en fruit zachtjes 3 minuten samen met de kerrie. Doe de rest van de boter erbij en laat smelten. Voeg de bloem toe en laat het mengsel al kloppend met een garde in 1-2 minuten gaar pruttelen. Giet het gezeefde aspergewater in porties erbij, roer met de garde tegen de klonten. Voeg de wijn en aspergestukjes (niet de tere kopjes) toe aan de pan. Laat onder een deksel in een kwartiertje gaar sudderen. Vis de helft van de aspergestukjes uit de pan en pureer de soep met de staafmixer. Doe de hele aspergestukjes weer terug, plus de aspergekopjes. Laat nog even 5 minuten garen. Proef op zout en peper. Roer in een kommetje de room los met de eidooier. Schenk er een kopje van de hete soep bij en giet dan dit mengsel van het vuur af bij de rest van de soep. Bestrooi met gehakte peterselie.
Tips:
- De roux (het mengsel van boter en bloem) zorgt voor binding. Wel eerst even laten garen, anders blijft de soep melig smaken.
- Wie geen wijn wil, laat die weg.
- Geen krulpeterselie nemen, die is vooral voor de sier en heeft veel minder smaak dan de platte versie.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .