Een jaar geleden om deze tijd maakte ik me samen met Ionica Smeets boos om de Jumbo meringuemix. Weet u het nog? € 2,79 voor een doos met daarin een zakje suiker en een velletje bakpapier. Zelf eiwit toevoegen. Je verzint het niet. Daarna stortte ook Dr. Oetker zich onverwijld in het lucratieve meringuegebeuren en introduceerde een half jaar geleden een mixzakje waar alleen water bij hoeft.
Uit een pakje: Dr. Oetker Mix voor meringues
Suiker, eiwitpoeder (scharrel), tarwezetmeel, gehydroliseerd melkeiwit, voedingszuur (citroenzuur), stabilisator (E466), verdikkingsmiddel (xanthaangom).
Zelf toevoegen: 60 ml water
Nóg makkelijker! Want kennelijk weet geen mens dat je gewoon met eiwit en wat suiker, klopperdeklop hopsakee, zelf meringuemix maakt. Voor een fractie van de € 1,89 die dit zakje moet kosten. Waarmee je trouwens evengoed vier minuten eigenhandig moet mixeren.
Dus dit zakje is a) niet goedkoper, b) niet handiger en c) niet sneller.
Desalniettemin roert de onvermoeibare bakmixenfabrikant dezer dagen weer volop de trom. Met een ander plaatje op de verpakking en doodleuk ‘NIEUW’ erop. Want het is ideaal voor zwangere vrouwen en u weet, dat is een angstige, onzekere doelgroep die overal vatbaar voor is. En eieren splitsen hoeft nu gelukkig niet meer, want dat is me toch een partij ingewikkeld. Tja, laat het maar aan de pakjesmakers over om ons een complex aan te praten. Terwijl, een kind van drie kan de was doen. Op YouTube staan volop filmpjes hoe het moet, desnoods met een plastic flesje.
Ik maak citroenschuimtaart nooit volgens het recept van Dr. Oetker, want dan moet er godbetert nóg een zakje door, met prefab banketbakkersroom. Ik maak deze taart gewoon helemaal zelf, zodat je zowel van je eiwitten als eidooiers afkomt. Kijk dát vind ik nou handig.
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.