Verwenbrownies! Ik wist niet dat er ook brownies bestaan die géén verwennerij zijn, maar Dr. Oetker heeft er een speciale bakmix voor.
Uit een pakje: Dr. Oetker Verwen Brownies Duo Wit & Puur
Browniemix: suiker, tarwebloem, magere cacaopoeder, zetmeel, kipeiwitpoeder, zout, rijsmiddelen (E500, E4501, E341), roomaroma.
Browniemix witte chocolade: suiker, tarwebloem, zetmeel, wittechocoladepoeder 6,5% (suiker, cacaoboter, volle melkpoeder, magere melkpoeder), magere melkpoeder, kipeiwitpoeder, rijsmiddelen (E450, E500, E341), aroma’s.
Inclusief bakvorm.
Zelf toevoegen: boter of margarine, 100 ml water.
Hoe gekker, hoe beter, lijkt het devies van alle bakpakfirma’s. Zie uitwassen als ‘Sprookjesboom-Kruimelcakejesmix’, ‘Disney Princess Carriage Cupcake Kit’ of een ‘123 Pakket voor Cupcakes Chocolate Sensation’. Kennelijk is het big business, het bakmixgebeuren, bakken is immers hot. Grappig dat iets dat staat voor gezelligheid, huiselijkheid en kneuterigheid ineens hip kan worden. Maar het is een kwestie van de tijdgeest. Het blijft maar crisis en overal op de wereld is het bar en boos, dus koesteren we ons thuis bij de oven en troosten onszelf met een taartje.
Helaas wordt ons door de pakjesindustrie aangepraat dat we leiden aan bakfaalangst. Alleen een bakmix biedt veiligheid, houvast en zekerheid, alleen zo kan het niet mislukken. Die vermaledijde marketeers ook altijd. Ze weten het steeds weer zó te presenteren alsof iets zelf maken Heel Erg Moeilijk is. Terwijl je met het simpele doch magische superkwartet bloem, boter, eieren en suiker nu juist 1001 baksels kunt fabriceren. Gewoon helemaal zelf.
Speciaal voor het ultieme indewattenlegmoment van het jaar, namelijk moederdag, hierbij het recept van mij eigen troetelbrownies. Uiteraard gemaakt van echte chocola, geen magere cacaopoeder met roomaroma, want dat noem ik geen verwennerij, al helemaal niet voor de liefste mama van de hele wereld. Extra genot biedt de toevoeging van cranberry’s en kardemom. Maar dat laatste is wellicht een persoonlijke afwijking: ik zit in een fase waarin ik het liefst overal een koesterend snufje kardemom doorheen gooi.
Zelf maken?
Nodig voor ± 12 stuks:
100 g pure chocola (70%)
100 + 50 g witte chocola
100 g zachte boter
125 g suiker
80 g bloem
3 eieren
50 g gedroogde cranberry’s
6 kardemompeulen
snufje zout
wat extra boter en bloem voor invetten
Oven voorverwarmen op 175 °C. Breek 100 g pure chocola en 100 g witte in stukjes boven twee aparte kommen. Voeg aan elke kom 50 g boter toe en smelt voorzichtig au bain-marie of in de magnetron. Laat afkoelen. Hak de resterende 50 g witte chocola alvast in kleine brokjes. Mix de eieren met suiker en zout minstens 5 minuten luchtig. Doe de helft bij de gesmolten witte chocola, de andere helft bij de gesmolten pure chocola. Schep de cranberry’s, witte chocoladebrokjes en 40 g bloem door het lichte mengsel. Breek de kardemompeulen open en stamp fijn in de vijzel. Schep het poeder samen met 40 g bloem door het donkere mengsel. Vet een kleine rechthoekige bakvorm (20×18 cm) grondig in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Schep het lichte beslag erin, strijk glad, daarbovenop het donkere beslag, strijk ook glad. Marmereffect: schep met een eetlepel vanaf de bodem wat deeg omhoog en keer de lepel om zodat het lichte boven komt te liggen. Herhaal dit een keer of 8. Bak in ± 30 minuten gaar in de oven, maar nog wel smeuïg van binnen (check met een satéprikker). Laat afkoelen en snij in kleine vierkantjes.
Tips:
- Pas op dat de chocola niet te heet wordt bij het smelten, dan wordt hij korrelig en onbruikbaar; vooral witte chocola is overgevoelig. Wie de magnetron gebruikt, kan het beste om de 15 seconden goed roeren.
- Het worden kleine, maar wel dikke brownies, daarom moeten ze vrij lang garen, maar dat kan per oven nogal verschillen. Ook de vorm maakt uit: in een metalen vorm gaat het sneller dan in glas of keramiek. Pas op dat ze niet te droog worden!