Met bescheidenheid noemen de makers van het gisteren besproken Vegatopia-kookboek dit ‘De ultieme bietenburger’. Nou was het voor mij de eerste bietenburger van mijn leven, dus ik heb weinig vergelijkingsmateriaal, maar hij viel bijzonder goed in de smaak. Meneer Koken met Karin wilde er meteen nog een. Hij valt ook goed in te vriezen, ontdekte ik. Ook altijd handig. Niet schrikken van de ingrediëntenlijst, het is niet ingewikkeld en al lijkt het soms vreemd (havermout? huh, in de hamburger?): het komt goed!
Voor 4 burgers snij je 1 ui en 1 kleine rode paprika heel fijn. Fruit op laag vuur in een lepel olijfolie in een koekenpan glazig. Voeg 2 gehakte knoflooktenen toe en bak nog een minuutje. Dan mogen er 2 theel balsamico-azijn bij en het hoofdbestanddeel van deze burgers: 1 fijngeraspt rauw bietje (170 g). Laat 15 minuten pruttelen zodat het vocht verdampt, af en toe roeren.
Maal intussen in de keukenmachine 40 g groene olijven zonder pit en (daar komt ‘ie:) 50 g havermout. Of gebruik de staafmixer, maar dan wel met bijbehorend bakje, anders komt hij er niet doorheen. Ja, ik spreek hier uit ervaring…
Laat 150 g zwarte bonen (tip van mij: zo’n klein Bonduelle-blikje is precies genoeg) uitlekken en prak fijn met een vork. Roer samen met dat olijven-havermoutgrut door de pan met bieten. Voeg 2 theel paprikapoeder (mijn tip: pimentón), ½ theelepel gemberpoeder (die had ik niet, maar wel wat geraspte verse gember) en volgens het recept 1 theel Turkse pul biber, maar ik deed wat van die gewone chilivlokken uit zo’n molentje. Een beetje pit heeft ‘ie wel nodig! En wat zout en peper trouwens.
Goed mengen in de pan, 1-2 minuutjes. Dan in 4 porties verdelen, tot burgertjes boetseren. Dat is eerlijk gezegd nogal lastig als ze heet zijn, dus laat even afkoelen.
Oh, de saus is er ook nog: maal in de keukenmachine 8 zontomaatjes (op olie) met 1 knoflookteen en 2 eetl mayonaise tot een zalmroze geheel. Volgens recept moeten er ook nog 4 eetl melk door, maar die had ik niet in huis en bleken ook helemaal niet nodig. Topsausje!
En nu de hele boel samenstellen: rooster 4 zachte sesambolletjes (ik warm ze opengesneden op in de oven, dan worden ze ook knapperig). Bak de burgers in wat hete olie tot ze warm zijn en een knapperig korstje krijgen, gaar zijn ze al. Beleg elk broodje met wat sla (boek: kropsla, ik: rucola), burger en dan saus. Heel erg heerlijk. Ik kan niet anders zeggen. Ik heb ‘m ook geprobeerd met (uiteraard zelfgemaakte) guacamole erop, ook een aanrader trouwens.
Dit recept komt zoals gezegd uit het kookboek Vegatopia, lees hier mijn recensie.