Linzen zijn helemaal niet suf en geitenwollensokkerig, dan heb je echt iets gemist. Linzen zijn hot, hip en happening. Maar nu heb je natuurlijk wel linzen en linzen. De Rolls Royce onder de linzen, zo wordt algemeen door topkoks beaamd, zijn die uit een klein Frans stadje, Le Puy-en-Velay, in de Auvergne. Zo heten de linzen dan ook, ‘lentilles du Puy’, oftewel in het Nederlands: Puy-linzen.
Officieel voorzien van een AOP-keurmerk (Appellation d’Origine Protégée) wat wil zeggen dat het een beschermd streekproduct is. In het Nederlands heet dat een BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming), denk aan onze eigen Opperdoezer Rondes die echt alleen maar zo mogen heten als ze geteeld zijn in een rondje rondom de kerk van het plaatsje Opperdoes.
Het zijn donkergroene, vrij kleine linzen met een iets stevige bite en echt veel lekkerder dan de ‘gewone’ grijsgroene linzen. Overigens niet te verwarren met rode linzen (die in het echt oranje zijn, maar na het koken geel, om het ingewikkeld te maken), die helemaal tot moes koken en daarmee ideaal zijn voor soepen of dal curry.Mocht je Puy-linzen de vorige vakantie niet hebben meegenomen uit Frankrijk, ook in Nederlandse natuurwinkels, delicatessenwinkels en sommige goed gesorteerde groenteboeren kun je ze vinden, en anders wel online. Pas wel op voor neppers, want linzenfabrikanten zijn er als de kippen bij om ook een graantje mee te pikken van de roem met fantasienamen als ‘Dupuis-linzen’. Of deze ‘Franse linzen’ die ik laatst kocht, en die nota bene uit Canada bleken te komen.
Puy-linzen lenen zich voor van alles. Voor stevige boerengerechten met een worstje, voor een gastronomisch bedje onder een stukje huidgebakken vis, voor een salade met geroosterde groenten (uit mijn boek Zonder pakjes & zakjes 2):
of voor deze eveneens vegetarische linzenflan met courgette. Het recept kreeg ik ooit van de Nederlandse Sabijn Metz die al jaren een huis heeft in de Auvergne waar ze dankzij haar Franse buren al vele receptvariaties met de Puy-linzen heeft leren maken. De flan kan in het groot
maar is nog leuker in het klein, als eenpersoonsversie. Dan bak je er meteen acht in een muffinvorm en heb je met een blaadje sla erbij een leuk voorgerecht. En vlak ook de mogelijkheden niet uit van een linzenflannetje de volgende dag als lunch. Ze kunnen prima in een lunchtrommeltje en zijn zowel koud als even opgepiept in de magnetron een feestelijk alternatief voor een overblijfbammetje-met-kaas. Voor de zekerheid hier nog een keer het recept van de linzenflan met courgette.