Unox kennen we allemaal van de Cup-a-soup. Zout water met smaakversterkers en wat gezellige flubbeltjes en dat heet dan bijvoorbeeld ‘Special romige mosterdsoep met bacon en tuinkruiden’. Briljante marketing als dé oppepper voor het vier-uur-inzakmomentje. Maar Unox heeft ook een chique lijn, in stazak. Het neusje van de zalm. Alleen jammer dat een stagiaire de tekst mocht schrijven: “De speciale soepen van Unox zijn bijzondere recepturen die bereidt zijn met de beste, natuurlijke ingrediënten.” Bereidt met dt, het staat er echt.
Op de romige kippensoep met verse roomkaas en sjalotjes. Op de kruidige tomatensoep met zongedroogde tomaat, basilicum en een scheutje olijfolie. Op de Hollandse aspergesoep met rozemarijn. Op de romige mosterdsoep met hartige spekjes, zachte room en fijngesneden peterselie.
Uit een stazak: Unox Romige mosterdsoep
Water, mosterd 6,2% (water, mosterdzaad, azijn, zout, aroma), room 4,4%, spek 3,7% (varkensvlees, zout, water, glucosestroop, conserveermiddel (E252, E250)), gemodificeerd maïszetmeel, raapzaadolie, kruiden (bieslook, peterselie, laurierblad), karnemelkpoeder, tarwebloem, kaliumchloride, gistextract (bevat gerst), suiker, stabilisator (E451, E452), fructose, zout, maltodextrine, aroma, nootmuskaat, peperextract, balsamico-azijn (druivenmost, wijnazijn), witte wijnextract.
Je zou denken dat een multinational wel dertien keer z’n teksten checkt voordat er honderdduizenden zakken worden gefabriceerd, maar nee. Ik kreeg keurig antwoord van Unox dat de verpakkingen intussen zijn aangepast, maar dat het gezien de grote hoeveelheid even kan duren voor de nieuwe in de winkel te zien zijn. Pakken soep in de plomp mikken is uiteraard geen optie. Helemaal niet met Unilever-bestuursvoorzitter Paul Polman briesend door de gangen met z’n stukje sustainability als speerpunt naar de shareholders toe, dus dan maar maandenlang tegen een knoeperd van een taalfout aankijken. Ach, wie leest nu die verpakkingen?
Recept
Unox hoopte ook nog ‘dat het alsnog goed smaakte’. Geen idee, ik maak mosterdsoep gewoon zelf. Zeker nu mijn schoonmoeder laatst uit Doesburg een megapot mosterd meenam. Plus bijbehorend soeprecept, dat ik vervolgens zelf weer heb aangepast. Ook zelf maken? Hier volgt mijn recept van mosterdsoep zoals het eerder in Trouw verscheen. Let op: Een open deur, maar mosterdsoep valt of staat met de kwaliteit van de gebruikte mosterd. Geen goedkoop spul van de grote hoop nemen, maar iets lekkers, iets ambachtelijks, iets uit uw eigen regio, iets met grove mosterdzaadjes.
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
150 g gerookte spekjes van de slager
3 ferme eetl Doesburgsche (of andere lekkere) mosterd
250 ml slagroom
100 ml droge witte wijn
650 ml water
1 grote ui
40 g boter
50 g bloem
3 lente-uitjes
2 laurierblaadjes
handje platte peterselie
optie: 2 takjes verse tijm
versgeraspte nootmuskaat
zout en peper uit de molen
Snipper de ui. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en geef de spekjes op hoog vuur al omscheppend 1 minuut voorsprong. Doe de ui en als u heeft losgeriste tijm erbij en laat op laag vuur 5 minuten rustig fruiten. Schep de bloem er grondig door en laat 2 minuten al roerend garen. Zet het vuur hoog, giet het water er in scheuten bij en blijf roeren tot het begint te binden en er geen klontjes bloem meer zijn. Giet ook de wijn en room erbij en breng al roerend aan de kook. Voeg laurier, de helft van de gehakte peterselie en royaal versgeraspte nootmuskaat en peper toe. Laat zonder deksel 10 minuutjes zachtjes sudderen en indikken, af en toe roeren. Te dik? Scheutje heet water erbij. Snij intussen de lente-ui in ragfijne ringetjes en hak de andere helft van de peterselie. Roer de mosterd door de soep, proef en breng indien nodig verder op smaak. Roer de lente-ui en peterselie erdoor maar bewaar wat voor bovenop.
Tips:
- Een open deur, maar mosterdsoep valt of staat met de kwaliteit van de gebruikte mosterd. Geen goedkoop spul van de grote hoop nemen, maar iets lekkers, iets ambachtelijks, iets uit uw eigen regio, iets met grove mosterdzaadjes.
- Doesburgse mosterd is hele milde mosterd. Mocht de soep met andere mosterd te sterk of te zuur uitvallen? Schepje suiker erbij.
- Spekjes van de kwaliteitsslager, heus, er gaat een wereld voor u open. Die liggen niet in de pan te spetteren omdat er zoveel water uit komt, maar bakken mooi krokant en hebben veel, veel meer smaak.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .