Had je het al gezien? Er is een SIRE-campagne over kliekjes en een bijbehorende website, Kliekipedia.nl. Of ik mee wilde doen met een kliekjesreceptfilmpje? Tuurlijk!
Wij gooien met z’n allen bedoeld en onbedoeld veel te veel eten weg wat nog prima opgepeuzeld had kunnen worden. Bovendien zijn er twee belangrijke misverstanden op kliekjesgebied, die ik graag te pas en te onpas wil helpen bestrijden:
1) Men denkt dat je met kliekjes dagen achter elkaar hetzelfde eet.
2) Men denkt dat je eerst een pakje of zakje nodig hebt om iets met kliekjes te kunnen doen.
Allebei klinkklare nonsens. Kliekjes kunnen op wonderbaarlijke wijze transformeren in iets anders. Althans, met een beetje creativiteit en inventiviteit. Maar omdat de pakjesfabrikanten de consument graag zien als een willoos, ideeënloos, hulpeloos schepsel, doen zij ons graag geloven dat een pakje de oplossing is van je kliekje. Maar dat is de boel omdraaien. Het idee van kliekverwerking is dat je opmaakt wat je hebt. Niet dat je er eerst weer van alles gaat bijkopen. Dat hoeft helemaal niet.
In het éénminuutfilmpje dat ik voor Kliekipedia maakte, laat ik zien wat je bijvoorbeeld kunt doen met een restje ovengeroosterde groente: 7 geheel verschillende nieuwe gerechten maken.
Voor wie het te snel gaat, heb ik hier de recepten. Een beetje globaal opgeschreven, want je kunt (nee, moet) er zelf een beetje mee spelen, al naar gelang je eigen voorkeur en voorraad.
Het basismateriaal:
Pompoen, knolselderij, koolrabi, winterpeen en bloemkool in kleine stukjes. Omhusselen met peper, zout, fijngehakte tijm/rozemarijn en olijfolie. Een half uur roosteren in de oven op 200 °C, of iets langer, het gaat erom dat de boel gaar is met hier en daar een lekker geblakerd randje. Warm of lauwwarm eten als groente.
En dan?
Kliekje 1: Curry
Ui fruiten met wat geraspte gember. Lekker kerriepoeder (mijn tip: Surinaamse masala van Chan’s) even meebakken. Kokosmelk uit blik erbij, kwartiertje laten pruttelen. Groentekliekjes erdoor en meewarmen. Serveren met rijst, wat gehakte koriander, ringetjes lenteui en cashewnoten. Er zou trouwens ook prima nog kip of witvis doorkunnen, als je dat wilt.
Kliekje 2: Koekjes (fritters)
Kliekgroente wat fijner hakken. Eieren loskloppen met een lepel maïzena. Groente en blikje tonijn (of andere vis) erdoor. Of zonder vis, als je het vegetarisch wilt. Een lenteuitje, als je hebt. Zout en peper en liefst wat cayennepeper of gemalen chilivlokken voor wat pit. Grote koekenpan verhitten met wat plantaardige olie. Drie bergjes tegelijk erin gieten en bakken. Halverwege omdraaien. Serveren met partjes limoen/citroen om uit te knijpen.
Kliekje 3: Soep
Groente pureren met wat water of bouillon. Scheutje room erdoor voor de lekker. Pureren, maar wat heel fijngehakte groente overhouden voor de garnering. Serveren met een sliertje lekkere olijfolie erover.
Kliek 4: Salade
Freekeh koken (of quinoa of couscous). Meteen na het koken omhusselen met olijfolie en citroensap. Groente erdoor. Wat (ovengeroosterde) halve kerstomaatjes. Plukjes burrata (of mozzarella). Platte peterselie.
Kliekje 5: Pasta
Ui fruiten, wat (blik)tomaat erbij, peper, zout, beetje gedroogde oregano. Even een kwartiertje laten sudderen en inkoken. Groentekliekjes erbij en meewarmen. Intussen pasta koken, alles door elkaar husselen. Bestrooien met parmezaanse kaas en versgemalen peper.
Kliekje 6: Frittata
Kliekgroente wat fijner hakken. Eieren loskloppen. Groente erdoor plus geraspte kaas. Olijfolie verhitten in een koekenpan die ook in de oven kan. Zachtjes bakken op het vuur, dan de pan in de oven zetten om de bovenkant mooi te laten garen.
Kliekje 7: Nasi (niet op de foto)
Ui fruiten met wat sambal. Rijst van gisteren opbakken op hoog vuur. Kliekgroente erdoor en goed meewarmen. Op smaak brengen met ketjap. In een koekenpan intussen knapperige spiegeleitjes bakken voor erover. Bestrooien met wat bladselderij.
Maar misschien verzin je zelf nog iets veel beters? Het zou zo maar kunnen.