Vaste prik met vriendin L: falafel eten en dan naar de film. Liefst eentje met George Clooney, maar dat heb je niet altijd voor het uitkiezen. En na afloop steevast braaf aan de thee of woest aan de cocktail, afhankelijk van het tijdstip. Of het soort film.
Bij willekeurig welke Amsterdamse bioscoop is altijd wel een falafeltentje op loopafstand, al hebben we zo onze voorkeuren. Liefst die met dat prettig uitgebreide rauwkostbuffet waarbij onbeperkt bijscheppen is toegestaan, vooral van de kruidige wortelsalade en de komkommers met dille. Want die gefrituurde balletjes zelf, ach, tja, die zijn toch meer noodzakelijk kwaad. Voedzame vulling. Nee, al die fleurige, knapperige groentes en pittige, knoflokige kruidendips, daar komen we voor. Fastfood, maar dan gezond.
Maar ja. Nu is er Netflix en komen we de deur niet meer uit. Dan maar zelf aan de slag. En dan ook maar meteen helemaal, dus niet met van die kant-en-klare vegaballetjes uit de super.
Uit een bakje: Vivera falafel
74% kikkererwten, raapolie, tarwebloem, spinazie, ui, peterselie, knoflook, kruiden en specerijen, zout, voedingszuur (citroenzuur), conserveermiddel (E200), ijzer, vitamine B12.
U hebt er wel echt gedroogde kikkererwten voor nodig, met een blik werkt het niet, dat wordt zompige boel. Nu valt er met bloem of paneermeel best wat te repareren, maar dan zijn ze niet meer glutenvrij. En ik wou nou net de glutenmijdende lezers van deze rubriek eens een keertje tegemoetkomen. Kikkererwten nachtje weken in water, fijnmalen met een pakketje smaakmakers, tot balletjes boetseren en dan bakken, zo simpel is het. Maar vooral serveren met een hoop lekkere toestanden erbij voor een ongecompliceerde met-de-handen-eetmaaltijd.
George zou het met ons eens zijn: Falafel, what else?
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen (± 30 balletjes):
300 g gedroogde kikkererwten
1 ui
2 ferme knoflooktenen
½ bosje platte peterselie
½ bosje koriander
1 afgestreken eetl komijnpoeder (djinten)
1 afgestreken eetl korianderpoeder (ketoembar)
1 mespunt cayennepeper
½ theel zout
plantaardige olie om te bakken
Erbij: pitabroodjes en garnituur
Week de kikkererwten minstens 12 uur in ruim koud water. Laat goed uitlekken. Doe met alle overige ingrediënten (behalve de olie) in een keukenmachine of ander hakselapparaat en maal tot een fijn kruimelig geheel. Stop zodra het aan elkaar begint te plakken. Kneed en knijp tot iets afgeplatte balletjes (Ø 3-4 cm), echt rollen gaat lastig. Laat liefst een uurtje opstijven in de koelkast. Verhit de olie (175 °C of tot een kruimeltje meteen gaat bruisen), bak de balletjes in porties in 3-4 minuten goudbruin. Til eruit met een schuimspaan, laat even uitlekken op keukenpapier.
Serveer in warme pitabroodjes met huisgemaakt saladebuffet (zie tips).
Tips voor erbij:
- Tahinsaus: verdun tahin (sesampasta in een potje) met olijfolie, citroensap en wat kokendheet water (anders gaat het klonteren). Proef op zout en peper.
- Yoghurtsaus: meng Griekse/Turkse yoghurt met uitgeperste knoflook en flink wat gehakte kruiden naar eigen voorkeur (denk: peterselie/koriander/munt/dille), zout en peper.
- Kool: hussel fijngeschaafde witte kool om met olijfolie, citroensap, fijngehakte peterselie, zout, en peper, en zet minstens een half uur weg zodat de kool zacht wordt.
- Komkommer: maak dunne halvemaantjes komkommer aan met olijfolie, azijn/citroensap, zout, peper en veel verse dille.
- Wortel: blancheer halve plakjes winterpeen in 5 minuten beetgaar. Giet af en hussel meteen warm om met olijfolie, citroensap, uitgeperste knoflook, komijnpoeder, cayennepeper, zout en verse peterselie en/of koriander.