Wat doe je met een eenpersoonsrestje chili? Soep van maken middels de wonderbaarlijke vermenigvuldigingstruc. Ik zit nog volop in de kliekjes-inspiratieweken, dus ik heb weer een ideetje voor je. Thuis uitgeprobeerd en zeer goed bevallen. Want dat is de truc met kliekjes hè: niet opwarmen en twee dagen achter elkaar hetzelfde eten maar transformeren in iets anders. Zodat je er weer helemaal trek in krijgt.
Ik vulde mijn restje chili sin carne (maar con carne had ook gekund) aan met een flinke plens water (nee, niet eens bouillon, de chili had genoeg smaak van zichzelf) en 4 in stukjes gesneden, tikje mottige tomaten. Wat bliktomaten kan ook. En nog een handje peterselie, met stelen en al, want dat had ik ook nog liggen en peterselie geeft altijd smaak. Nu even laten pruttelen onder een deksel, het hoeft niet lang, als de tomaten maar goed gaar zijn (lees: uit elkaar vallen). Een bonkje bloemkool had ik ook nog, die verdeelde ik in hele kleine roosjes, husselde om met wat zout, peper en olijfolie en liet in de oven op 200 graden (zonder voorverwarmen) 20 minuten roosteren. Of net zo lang tot ze beetgaar zijn met hier en daar een gezellig geblakerd randje. Dit kan uiteraard allemaal terwijl die soep staat te pruttelen.
Dan de soep pureren in de blender. Het wordt een dikke maaltijdsoep, als je het dunner wilt gewoon wat extra water erbij. Oh, ik vergeet bijna te zeggen: ik hield een paar flinke lepels achter die niet gepureerd werden. Die strooide ik later over de soep, voor wat extra structuur. Proef de soep op zout en peper. Ondanks dat verdunnen met water is het wonderbaarlijk hoeveel smaak een soep kan hebben als je chili van oorsprong lekker pittig was. Giet in borden of kommen. Strooi de bloemkoolroosjes erover. Lekker met nog wat verse koriander (of als je daar niet van houdt: peterselie) over.
Da’s trouwens ook meteen iets om te onthouden: hoe meer ingrediënten je pureert tot soep, hoe bruiner het geheel. Niet altijd even appetijtelijk. Dat los je op door er altijd iets op te strooien in een liefst contrasterende kleur. Zoals in dit geval iets groens en wits. Maar kijk even in je eigen koelkast wat je nog hebt liggen.
Was het je al opgevallen? Ik heb de laatste tijd extra veel aandacht voor kliekjes. Zoek op recepten met kliekjes.