Een tv-programma over eten waarbij je schuddebuikend van verbazing op de bank zit? Het kan. Kijk zondag naar De Koosjere Hamvraag waarin verslaggever Jigal Krant zes afleveringen lang in de wondere wereld duikt van de Joodse culinaire traditie. Denk: Kuifje in Wonderland meets De Keuringsdienst van Waarde. Het zijn maar korte uitzendingen van een kwartiertje, dus het eerste onderwerp is meteen uitgesmeerd over twee afleveringen. Maar het is dan ook wel een hoogst eigenaardig onderwerp.
Ooit gehoord van de etrog (spreek zo ongeveer uit als ètrokh)? Ik eerlijk gezegd niet, maar het is een geelgroene danwel groengele, vrij ribbelige citrusvrucht die tijdens het Joodse Loofhuttenfeest een hoofdrol speelt. Niet om op te eten of uit te persen, nee, maar om in combinatie met drie takken heen en weer te schudden. Ik verzin dit niet, zo staat het voorgeschreven in de bijbel. Het levert ronduit komische beelden op van keurige, schuddende mannen voor de Klaagmuur in Jeruzalem.
Gouden handel trouwens, want deze vruchten kunnen flink in de papieren lopen. Je hebt er maar eentje nodig en dan is € 85 niks geks. Al moet hij dan wel perfect symmetrisch zijn, schoon en zonder plekjes. Op de markt zie je volop dubbende mannen in de weer met loepjes (nee, ik verzin dit niet) om het ideale exemplaar te selecteren, maar je kunt daarna ook nog in een lange rij langs de rabbijn annex taxateur (nee, ook dit is geen grapje), die er nog eens een extra kritische blik op werpt. Oh, en je kunt ook kitscherige zilveren kistjes kopen om je pronkexemplaar in te bewaren, voor € 1000 heb je al hele aardige.
Wat je noemt een wondere wereld. De talloze niet goed bevonden exemplaren worden trouwens rücksichtlos vernietigd. Opeten of drinken doet niemand, een enkele gezondheidsfreak uitgezonderd, want het schijnt een zeldzaam zuur en bitter gevalletje te wezen. En zelfs die peperdure perfecte etrogs zijn na het hele feest niks meer waard en gaan gewoon de vuilnisbak in, ook in Amsterdam Buitenveldert. Of zou je er toch nog wat mee kunnen? Enfin, dat zie je in aflevering 2.
De afleveringen zitten helaas op een nogal onmogelijke plek op zondagmiddag, maar ik zeg: kijken, en anders opnemen. A.s. zondag 25 januari bij Joodse Omroep op NPO2 om 13.00 uur dus over de etrog, op zondag 8 februari gevolgd door eh, het vervolg. Smerige wijn en het hippe kruid za’atar komen in latere afleveringen ook nog aan de beurt.