Het is mooi geweest. We zijn klaar met die hele kerst. Eerst de familie over de vloer, daarna de schoonfamilie. Of andersom, daar wil ik vanaf wezen. Wekenlang piekeren en lijstjes maken. Dagenlang boodschappen doen en verdorie toch nog cruciale dingen vergeten. En dan ineens is het voorbij, zijn alle koelkasten leeg, staat er een schrikbarende voorraad lege flessen in de bijkeuken en kunnen we voorlopig geen pap meer zeggen. En dan moet Oudejaarsavond nog komen.
Ik hoop dat u de afgelopen acht afleveringen mijn feestelijke kersttoetjes in Trouw heeft uitgeprobeerd, liefst allemaal. Maar vandaag doen we het even rustig aan. Geen liflafjes, geen spektakelstuk, maar vooral: niet wéér die winkels in. We maken een toetje speciaal voor Derde Kliekjeskerstdag (of de Vierde, of de Vijfde). Dat diner, daar komt u wel uit, u heeft vast nog van alles over. Al het gourmetspul kan in de wok, net als die vergeten groente. Restjes koude kalkoen gaan door de salade. De aardappelpuree mag in gespoten torentjes in de oven. Het minibeetje soep eindigt verdund in een glaasje als amuse. Zo. Klaar. Alleen nog een toetje.
Recept
Dit toetje is makkelijk, hartverwarmend en gemaakt van wat dingen die een mens altijd wel in huis heeft, om te beginnen een appeltje. Hieronder volgt mijn recept van Appeltjes uit de oven met kruidkoek zoals het eerder in Trouw stond. Ook lekker met wat zoute-karamelsaus, voor wie dat nog overheeft van die banaanpavlova van laatst.
Ik wens eenieder nog fijne, smakelijke dagen. We zien elkaar weer volgend jaar, dan gaan we weer lekker hartig doen. En uiteraard als vanouds zonder pakjes en zakjes.
Nodig voor 4 personen:
4 friszure appels (Elstar, Cox)
2 plakjes ontbijtkoek/kruidkoek
25 g zachte boter
5 eetl bruine basterdsuiker
2 eetl rozijnen
2 eetl grofgehakte walnoten
Oven voorverwarmen op 175 °C.
Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Kwast ze in met wat zachte boter en rol ze door een diep bord bruine basterdsuiker. Vet een ovenschaal in met wat boter en zet de appels erin. Of neem individuele ovenschaaltjes, dat kan ook. Meng de overgebleven basterdsuiker met de verkruimelde koek, rozijnen, noten en wat kleine klontjes boter. Duw dit mengsel in de holtes van de appels en strooi de rest erover. Vis alleen rozijnen er weer een beetje af, die verbranden. Plaats bovenop elke appel nog een klontje boter. Schuif de schaal vrij onderin in de oven en laat de appeltjes in ± 30-40 minuten gaar en zacht worden; dat kan per soort en formaat appel nogal variëren.
Lekker met (afhankelijk van wat u nog in huis hebt): vanille-ijs, crème fraîche of slagroom. Het is ook een idee om een smaakje door de room te kloppen, zoals gembersiroop of kaneel. Of serveer de appeltjes met wat zoute-karamelsaus, voor wie dat nog overheeft van die banaanpavlova van laatst.
Tips:
- Een kliekjesrecept is bedoeld om mee te variëren al naar gelang uw eigen voorraad. Niks is heilig, duik gewoon even de keukenkastjes in. Denk bijvoorbeeld ook aan: gedroogde abrikozen of cranberry’s, geschaafde amandelen, gehakte hazelnoten of pistachenootjes, wat jam, sinaasappelrasp, verkruimelde speculaasjes of gewoon een lepeltje kaneel of speculaaskruiden.
- Gebruik liefst friszure appels zoals Elstar of Cox. Granny Smith zijn te zuur en goudrenetten hebben de onhebbelijke gewoonte om nogal ondecoratief te ‘ontploffen’. Alhoewel dat voor de smaak niet uitmaakt natuurlijk.