Zoek je nog een kerstig borrelhapje om de hongerige hordes even zoet te houden? Dan heb ik deze toastjes voor je. Laat ik beginnen met zeggen dat je er zelf uiteraard op mag variëren. Deze zijn ook maar toevallig zo uitgevallen omdat ik deze spullen bij de hand had. En bleken een grote hit.
Toastjes komen meestal uit een pak, maar versgeroosterd brood vind ik veel lekkerder. Tevens puike methode om van je oudbakken rotzooi af te komen. Snij het brood in zo dun mogelijke plakjes en rooster lichtbruin. Snij vervolgens in zo klein mogelijke stukjes, zodat de boel een beetje te behappen is. Letterlijk. Helemaal voor mensen met lichte vloerbedekking.
Op de toastjes gaan stukjes gerookte forel. Uit een pakje, inderdaad. Zalm had ook gekund, maar is wat, ik zou bijna zeggen, afgezaagder. Weer daarop een lepeltje bietjes uit een potje. Niet zomaar een potje, maar de minibietenblokjes van Jonnie & Oos (alias Jonnie Boer en Oos Kesbeke). Echt gênant lekker zijn die, en de zure, aardse bietjes passen mooi bij die vettige vis. En ze zijn ook nog eens mooi rood, qua kerst. Te koop in o.a. de grotere Albert Heijns. Je kunt natuurlijk ook zelf een bietje roosteren, in miniblokjes snijden en omscheppen met een ietsepietsje lekkere azijn. Frambozenazijn bijvoorbeeld.
Tenslotte nog wat vers gehakt groen spul erover, in dit geval platte peterselie, maar dille had ook heel goed gekund. Wie nog wat romigs wil, zou tussen toast en vis nog een blobje zure room of crème fraîche kunnen deponeren, al dan niet opgefrist met wat citroenrasp of -sap.