Eten koken is allemaal leuk en aardig, en groente snijden is ook heel zen en zo, maar soms wil je gewoon koekjes bakken. Niets dat meer voldoening geeft, zeker in deze donkere dagen vol ronduit onbegrijpelijk akelig nieuws van over de hele wereld. Waar o waar is toch de kerstgedachte gebleven, je weet wel, vrede op aarde en in de mensen een welbehagen? Iets wat trouwens het hele jaar door zou moeten gelden, net als die massale kijk-ons-nou-eens-goed-bezig decemberacties voor de voedselbanken, alsof arme mensen alleen eten in december. Enfin. Al dat getob en gepieker, en je bereikt er niks mee, al helemaal geen wereldvrede, dus dan kun je maar het beste kerstkoekjes gaan bakken. Deeg kneden, uitrollen, mooie vormpjes uitsteken, naast de oven zitten terwijl ze langzaam goudbruin kleuren, het heeft allemaal iets buitengemeen rustgevends. Bovendien is het net alsof je als volwassene weer ongestraft iets kinderachtigs mag doen. Iets wat nou eens niet belangwekkend is voor de mensheid, maar wel intense bevrediging schenkt. Al was het maar omdat je het resultaat straks op gaat eten en iedereen, echt iedereen, diep onder de indruk is dat je dat Helemaal Zelfgemaakt hebt. Nee heus, ik kan het iedereen aanraden. Je zou deze kerstkoekjes zelfs in een leuk doosje of trommeltje cadeau kunnen doen, vooral ideaal voor al die mensen die alles toch allemaal al hebben, want zo’n koekjesgeschenk is altijd welkom. Al is er uiteraard ook niks mis mee om ze gewoon helemaal voor jezelf te houden. Lekker puh. Ik zei het al: het kind in jezelf komt weer helemaal boven.
Waar was ik gebleven? Juist ja, kerstkoekjes bakken. Je hebt twee soorten typische kerstkoekjes: de amandelkransjes voor in de boom, of die met jam ertussen. Die laatste hebben als voordeel dat je meteen twee koekjes hebt voor de prijs van één. Uiteraard adviseer ik wel om een beetje lekkere jam te gebruiken, dat maakt een hoop verschil. Ik heb altijd nog wel potje met eigen huisvlijt in de voorraadkast staan, jij misschien ook wel.
Aan de slag? Hier vind je mijn recept van kerstkoekjes. Nog één ding: ze zijn knapperig als ze uit de oven komen, maar worden zacht zodra je ze met jam en al in een trommeltje hebt gedaan, maar dat is in dit geval juist de bedoeling. Een heerlijk troostend koekje, of twee, of drie…