Het is om gek van te worden. Ben ik al maanden bezig om het fenomeen ‘meringuemix’ van Jumbo aan de kaak te stellen, komt nu ook Dr. Oetker met een meringuemix, pardon ‘mix voor meringue’. Whatever. Het blijft onzinnig. Net zo onzinnig als knetterharde winterbonken verkopen onder de naam ‘aardbeien’ en pakjes gevuld met louter suiker verkopen als ‘merenge’. Wat overigens kennelijk wéér iets heel anders is dan die Zuid-Amerikaanse dans de merengue. Enfin, spellen is ook een vak. “Thuis zelf meringue maken is nu heel gemakkelijk !“ jubelt het Oetkeriaanse persbericht. Kennelijk zijn er mensen die denken dat meringue maken voorheen heel moeilijk was. Zal ik het daarom nog een keertje kort maar krachtig uitleggen?
Eiwit kloppen met suiker. Dat is alles.
Is het écht zo simpel? Ja, het is echt zo simpel. Maar pakjesmakers zijn gehaaid genoeg om je te laten denken dat iets zelf maken altijd Heel Moeilijk En Tijdrovend is. Maar gelukkig is daar dan dus het reddende pakje! “Verrassend makkelijker voor iedereen,” jubelt de Dr. verder. ”Met deze handige mix kun je je eindeloos uitleven met schuimpjes, taarten en toppings. Creëer een feestelijke topping op een heerlijke lemon meringue taart. Of tover een fantastische pavlova op tafel waarmee je gegarandeerd de show steelt.” Vooruit, ik leg het nóg duidelijker uit, want die show stelen, dat is een eitje hoor. Eiwit opkloppen tot zachte pieken, dan pas de suiker toevoegen en verder kloppen tot stijve pieken die niet meer wiebelen als je de mixer eruit haalt. De verhouding is gewoonlijk 40 à 50 gram suiker op 1 eiwit. Zelf zweer ik bij basterdsuiker, dat lost net wat mooier op dan kristalsuiker. Poedersuiker kan trouwens ook. Er zijn mensen die er nog een lepeltje maïzena en/of azijn bij doen voor de stabiliteit, maar dat maakt voor kleine meringues of lemonpie-topping sowieso niet uit, en bij grote pavlova’s, ach, maakt het ook niet héél veel verschil, is mijn ervaring.
Had Jumbo nog de euvele moed om € 2,79 te vragen voor een pakje gevuld met uitsluitend suiker en 1 vel bakpapier (nog wel zelf eiwit toevoegen!), Dr. Oetker heeft ‘al’ meringuemix voor € 1,89. Maar hoe je het ook wendt of keert: het blijft een hoop geld voor gebakken lucht. Lieve mensen, trap daar toch niet in!Ga gewoon zelf aan de bak. In mijn Handboek Oven staat op blz 146 een oersimpele citroentaart met meringueschuim. Online heb ik hier mijn recept voor pavlova met banaan en zoute karamel of het recept voor kleine meringues met fruit. Nu zou ik ze niet met zomerfruit doen, uiteraard, in tegenstelling tot wat al die kerstsupermarktmagazines nu promoten (zucht), maar liever met ananas, mango, papaja, passievrucht, (stoof)peer, mandarijn, (bloed)sinaasappel, banaan, granaatappel, et cetera, et cetera.