Geniepig. Dat vind ik het. Dat Honig de voedselverspillingscampagne aangrijpt om z’n pakjesmixen te slijten: “Restjes groenten kun je perfect gebruiken voor in de bami. Voeg daar onze Bami Speciaal mix aan toe en binnen no-time heb je een Oosterse maaltijd op tafel staan.” Lees: Heb je restjes groenten over? Niet de keuken in, maar eerst even snel naar de winkel rennen en ons pakje kopen, anders kun je niet verder.
Sorry mensen: voor het maken van bami of al die andere ‘groentetips’ van Honig heb je helemaal geen pakjesmix nodig. Alleen wat restjes verse spullen en een paar kruiden/specerijen die iedereen wel in huis heeft. Of zou moeten hebben, want dan hoef je niet steeds naar de winkel voor zo’n overbodig pakje.
Pure volksverlakkerij vind ik het. “Haal alles uit je groente. Mix het met Honig” is de Facebook-slogan. U weet wel, Honig, dat merk dat een half procent groente in z’n pakjessoep doet, en dan adviseert om er voor de garnering nog een kwart bosuitje overheen te strooien. Zo, schouderklopje voor jezelf, écht gekookt. Nee ik verzin dit niet. Zie Broccolisoep (0,5% broccoli), en Limburgse aspergesoep (0,5% asperges), waarbij vergeleken ze nog royaal uitpakken met de Lente-uisoep (1,4% lente-ui). U weet wel, dat merk met Mix voor Macaroni ovenschotel kip mozzarella tomaat waar je zelf nog macaroni, kip, mozzarella en tomaat voor moet kopen. En trouwens ook een ovenschotel.
Er is nu zelfs een handige Honig Groente App. “Hierdoor hoef je nooit meer groente weg te gooien en zet je in een handomdraai een lekkere maaltijd op tafel”. Je hoeft niet eens drie keer te raden om te weten hoe die app eruit ziet: bij elke ingetikte groente komt het advies om eerst eens even een pakje te gaan aanschaffen. Kom op mensen! Honig biedt hulp die helemaal geen hulp is. De boodschap is niet ‘eet je restjes op’ maar ‘koop een pakje’.
Voedselverspilling is een ernstig probleem. In Nederland gooien we met z’n allen per jaar 800 miljoen kilo voedsel weg ter waarde van € 2,5 miljard. Maar het idee van anti-voedselverspilling (No Waste) is volgens mij dat je opmaakt wat je hebt. Dat je creatief leert zijn met al die onbenullige restjes die ongemerkt nog rondslingeren in je koelkast, voorraadkast, vriezer of op de fruitschaal, en die dus op jaarbasis zo oplopen. Omdat je daar gratis en voor niks nog hele lekkere dingen mee kunt doen. Op mijn site, maar ook op tal van andere sites en blogs vind je volop recepten. Hele kliekjesboeken zijn er zelfs erover volgeschreven, en heus, daar komt geen pakje of zakje aan te pas. Honig helpt niet tegen verspilling, nee, Honig is de vleesgeworden verspilling zelve.
Lees ook: Honig Soep Creatie. Want het kan altijd nóg overbodiger.