Chai latte is hip. Feitelijk is ‘latte’ het woord voor melk en ‘chai’ het woord voor thee (al dan niet gedronken met melk) dus dat is ook zo’n beetje wat het is: iets tussen thee en melk in, maar dan kruidig en hartverwarmend. Laatst was ik een dagje op theecursus bij de Dilmah School of Tea waar theesommelier annex cocktailvirtuoos Robert Schinkel een eigen creatie serveerde: chai speculatte. Een soort mengsel tussen thee en chocolademelk, maar dan dus zonder chocola. Nee, dat klinkt niet heel verhelderend, ik weet het.
Het is een romige, melkige thee die vanwege de speculaaskruiden heel erg aan koude Hollandse wintermiddagen doet denken, met warme chocolademelk waar je een speculaasje in dipt. Het recept dat ik op verzoek prompt kreeg nagestuurd bleek voor een weeshuisketel, dus ik heb de hoeveelheden naar eigen inzicht aangepast. Ook heb ik de suiker achterwege gelaten, want vanwege de gecondenseerde melk is het al zoet genoeg. En ik ben zo vrij geweest om wat extra kardemom toe te voegen, gewoon omdat ik dat zo heerlijk vind.
Nodig voor 2 flinke mokken:
2 volle eetl Ceylonthee
500 ml volle melk
250 ml water
1/3 blikje gecondenseerde melk
1 eetl speculaaskruiden
zest van 1 sinaasappel (als in: repen oranje schil, geen rasp)
50 g verse gember
4 kardemompeulen
Kook het water, strooi de Ceylonthee erin (liefst losse thee, niet in een zakje of theeëi) en laat 10 minuten trekken tot je loeisterke thee hebt. Doe intussen de melk en gecondenseerde melk in een pan, samen met de speculaaskruiden, de repen sinaasappelschil, de gember in dunne plakjes en de opengebroken kardemompeulen. Breng rustig al roerend tegen de kook aan en laat als je tijd hebt op een plaatje even trekken. Giet nu de melk én de thee samen door een zeef in een schone pan en warm nog even door.
Ik leerde nog een truc van Robert: je maakt de boel extra romig door de chai speculatte van zo groot mogelijke hoogte steeds over te gieten in een ander pannetje (denk: een straal Marokkaanse muntthee uit zo’n theepot met een tuit). Doe dat een keer of tien, zo komt er extra lucht in en verdomd, hij smaakt echt romiger. Maar even de staafmixer erop werkt ook, ontdekte ik thuis. Serveer in twee grote mokken, al dan niet met een speculaasje erbij. Machtig lekker. Wat overblijft kun je overigens prima in de koelkast bewaren en morgen weer even opwarmen in een steelpan, al kloppend met een garde.